Historische CAO voor mensen met een arbeidsbeperking

Facebooktwitterlinkedinmail

15 februari 2021 – Vanaf 1 juli dit jaar is er voor het eerst voor werknemers met een arbeidsbeperking een CAO. De  vakbonden hebben hierover een akkoord bereikt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Cedris, de branchevereniging voor sociale werkbedrijven. 

Gemeenten hanteerden nu verschillende regelingen met als grootste nadeel dat mensen met een arbeidsbeperking vrijwel nooit een pensioen konden opbouwen. De CAO moet hier verandering in brengen. In Nederland zijn naar schatting 15.000 werknemers met een arbeidsbeperking via de Participatiewet aan het werk.   Werknemers met een arbeidsbeperking – die niet zelfstanding het minimumloon kunnen verdienen – kunnen sinds 2015 via de Participatiewet aan het werk komen. De overheid heeft bedrijven die mensen met een arbeidsbeperking aannemen een subsidie.

De cao loopt 2,5 jaar en moet ingaan op 1 juli 2021. Het akkoord wordt in de komende weken aan de achterbannen van de bonden voorgelegd. Naast een loonschaal zijn ook pensioenopbouw en reiskostenvergoeding belangrijke onderdelen van de nieuwe CAO. Ook zit in de cao een prikkel voor werkgevers om werknemers – die vaak gedetacheerd worden – in vaste dienst te nemen.

Als iemand met een arbeidsbeperking vanuit een sociaal werkbedrijf naar regulier werk doorstroomt, heeft diegene op basis van de cao een terugkeergarantie van twee jaar. “Lukt het even niet in je baan, dan hoef je geen uitkering aan te vragen en kom je meteen weer in dienst van de gemeente of het sociaal werkbedrijf. Dat geeft heel veel mensen een stukje zekerheid en rust”, aldus FNV.

Bron: nos.nl nu.nl

Dit bericht is 2033 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail