Nieuw: de checklist welbevinden voor mbo scholen

Facebooktwitterlinkedinmail

23 september 2023 – Wil je meer aandacht voor het thema welbevinden binnen jouw mbo school? Gebruik dan de ‘Checklist welbevinden op het mbo’ om de huidige situatie in kaart te brengen. Wat gaat er al goed op school of de opleiding? Wat verdient meer aandacht? Is er voldoende aandacht voor gelijke kansen? En wat heeft prioriteit? In de checklist komt het allemaal aan bod.

We raden je aan de checklist samen met een betrokken groep in te vullen. Denk bijvoorbeeld aan docenten, studieloopbaanbegeleiders, teamdeskundigen, zorgmedewerkers, coaches, opleidingsmanagers of bestuurders. Na het invullen van de checklist heb je een idee gekregen van hoe ver jullie schoollocatie of opleiding is in het implementeren van een integrale benadering om welbevinden van leerlingen en leerkrachten te bevorderen.

Gemaakt voor en door de doelgroep
Om tot een relevante en gebruiksvriendelijke checklist te komen, heeft het Welbevinden op School team verschillende betrokken professionals gesproken. Zo zijn de actuele thema’s, uitdaging en wensen met betrekking tot integraal werken aan welbevinden op mbo scholen opgehaald.

Er zijn vijf mbo-professionals persoonlijk geïnterviewd, onder hen de initiatiefnemers van het practoraat Relationeel Werken. Daarnaast is er een groepsduidingssessie gehouden met zes docenten, coördinatoren en vertrouwenspersonen. Al deze input is gecombineerd met de wetenschappelijke inzichten over effectieve interventies en integrale benadering. Het doel: een korte, krachtige en praktische checklist.

Drie leden van de MBO-Raad (allen tevens projectleiders van Gezonde School), een schoolpsycholoog en de hier boven genoemde betrokkenen hebben meegelezen op de eerste versies van deze checklist en feedback gegeven. Met een toegankelijke, heldere, deelbare en perspectiefgevende checklist als resultaat.

Aan de slag met welbevinden op mbo scholen

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 1390 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail