Monument tegen huiselijk geweld en femicide onthuld

Facebooktwitterlinkedinmail

6 juli 2023 – Op woensdagmiddag 5 juli is tijdens een bijeenkomst, georganiseerd door de gemeente Vijfheerenlanden en Veilig Thuis Utrecht, een bijzonder monument onthuld. Het monument, gelegen bij de veerstoep aan de Lek in Vianen, is een initiatief van nabestaanden van femicide en ontworpen als plek van rust en reflectie voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Het dient als een krachtig symbool om aandacht te vragen voor huiselijk geweld en femicide.

Henk Weeda en Cynthirella Wentzel bij de plaquette met op de achtergrond het bankje
Femicide is moord op een vrouw omdat ze vrouw is. In de meeste gevallen is de partner of ex-partner de pleger en het gevolg van langdurig structureel (huiselijk) geweld. Met de onthulling van dit monument willen de nabestaanden, de gemeente Vijfheerenlanden en Veilig Thuis Utrecht aandacht vragen voor huiselijk geweld en femicide en een oproep doen aan iedereen om zich bewust te zijn van dit probleem. Het monument symboliseert daarnaast ook de noodzaak om actie te ondernemen als je je zorgen maakt om iemand. Bij het monument, bestaande uit drie bankjes met een tafel, is dan ook een plaquette geplaatst. Daarop worden signalen benoemd die erop kunnen wijzen dat iemand in een gevaarlijke situatie zit en misschien hulp nodig heeft.

Uit de taboesfeer

Iedereen heeft een belangrijke rol bij het signaleren en de aanpak van huiselijk geweld. Het monument is bedoeld om ervoor te zorgen dat praten over huiselijk geweld geen taboe meer is en mensen eerder om hulp vragen. Zowel door slachtoffers en plegers, als ook omstanders die getuige zijn van het geweld of vermoedens hebben. Tijdens de onthullingsbijeenkomst richtte Wethouder Kees Bel (sociaal domein) zich in zijn speech op het belang van meer aandacht voor elkaar. Hij benadrukte dat door werkelijk naar elkaar te luisteren, ruimte wordt gecreëerd om ook moeilijke onderwerpen te bespreken.

Praat erover

Krijnie Schotel, bestuursvoorzitter van Veilig Thuis Utrecht, kon vanwege omstandigheden niet aanwezig zijn bij de bijeenkomst. Toch kwam haar boodschap over het belang van communicatie duidelijk naar voren in haar speech, die werd voorgedragen door een medewerker van Veilig Thuis Utrecht. Ze benadrukte met name het cruciale belang van het vragen om advies, ook bij vermoedens of twijfels. Schotel: “Wie als omstander getuige is van huiselijk geweld of wie er vermoedens over heeft, kan altijd advies vragen aan Veilig Thuis Utrecht. Dit kan ook anoniem. Onze medewerkers luisteren naar uw verhaal, adviseren wat u het beste kunt doen en kunnen u helpen bij het op gang brengen van professionele hulp.”

Cynthirella Wentzel, zelf ervaringsdeskundige van (ex)partnergeweld, gaf in haar voordracht aan dat het soms moeilijk te begrijpen is wat er achter gesloten deuren gebeurt, maar dat er altijd hoop is en de ander jouw onvoorwaardelijke steun nodig heeft.

Initiatief nabestaande en inwoners

Eén van de initiatiefnemers van het monument, Henk Weeda, vertelde op indrukwekkende wijze het verhaal van zijn zus Willeke tijdens de onthulling. Zij kwam uit Everdingen en werd in 2020 slachtoffer van femicide. Dit had – en heeft nog steeds – diepe impact op zijn familie en de gemeenschap. Het monument bevindt zich in de openbare ruimte bij het pontje Vrevia, dat vaart tussen Vianen en Vreeswijk. Het is een fijne plek om langs het water je gedachten te laten stromen en te zien dat een rivier geen obstakel is, maar een middel om naar de overkant te komen. Zo is het ook met huiselijk geweld: er is een uitweg, praat erover.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 754 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail