Minister wil meer transparantie van fabrikanten over prijzen van medicijnen

Facebooktwitterlinkedinmail

29 augustus 2019 – De farmaceutische industrie werkt onvoldoende mee om de zorg betaalbaar te houden en is niet transparant over de prijsopbouw van medicijnen aldus Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport in een open brief in de Volkskrant. “Iedereen moet een beetje inschikken om ervoor te zorgen dat ook voor de patiënt van morgen de medicijnen nog betaalbaar zijn.”, zo meldt onder andere de NOS.

Een steeds groter deel van het zorgbudget wordt besteed aan dure medicijnen . Ziekenhuizen geven rond de  2,2 miljard euro uit aan medicijnen aldus Minister Bruins, die aangeeft dat er te weinig inzicht is in hoe de prijs van een medicijn is opgebouwd.  Met name als het gaat om de ontwikkelkosten van nieuwe medicijnen is de farmaceutische industrie niet helder.

Bruins vraagt aan de farmaceutische industrie om die informatie zichtbaar te maken. Laat zien waarom de prijzen zo hoog zijn, dan zal daar ook enig begrip voor ontstaan, verwacht de minister.

In de open brief noemt Bruins de extreme prijzen, woekerwinsten en een totaal gebrek aan transparantie niet passend bij de belangrijke maatschappelijke positie van de farmaceutische industrie. Ook zoekt hij de samenwerking met de zorgverzekeraars, die investeren in de farmaceutische industrie, om de medicijnprijzen omlaag te krijgen.

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), de brancheorganisatie van geneesmiddelenfabrikanten die zich richten op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen herkent zich niet in het beeld dat minister Bruins schetst maar willen graag in een geneesmiddelentop met de minister en bedrijven om de tafel om te praten over de betaalbaarheid van medicijnen.

Bron en meer informatie: nos.nl

Dit bericht is 2822 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail