Minder aanmeldingen voor de behandeling van verslavingen in de GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

4 mei 2020 – Gezondheidspsychologen maken zich zorgen over de terugloop in het aantal aanmeldingen van verslaafde alcohol- en drugsgebruikers die willen afkicken. Veel mensen stellen het aanpakken van hun verslavingsproblemen uit tot na de coronacrisis, zo meldt de NOS.

De afname in aanmeldingen kan leiden tot allerlei problemen zoals huiselijk geweld, verwaarlozing, eenzaamheid,  financiën, psychische en lichamelijk problemen.

Verslaafden die al in behandeling zijn kunnen ook moeilijker ondersteund worden vanwege de coronamaatregelen.  De controles worden niet meer uitgevoerd waardoor de stok achter de deur is weggevallen.  Maar ook voor hen geldt dat deze tijden zorgen voor meer eenzaamheid en spanningen. Dit kunnen triggers zijn om weer te gaan gebruiken.

De behandeling verloopt nu via beeldbellen met een persoonlijke begeleider, dat wordt toch anders ervaren. Daarnaast wordt vooral het contact met andere lotgenoten gemist.

Aan de andere kant is het aantal meldingen van heroïnegebruikers die zich melden voor methadonverstrekking toegenomen. Deze groep kan door de coronamaatregelen minder makkelijk aan geld komen. Daarnaast stagneert de aanvoer van heroïne ook.

Bron: nos.nl   /teletekstpagina 111

 

 

 

Dit bericht is 1763 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail