Mensen die corona hebben gehad hebben meer last van psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

8 augustus 2020 – De  infectie van het coronavirus  veroorzaakt een verstoring van het immuunsysteem. Dit kan psychische klachten veroorzaken, zo blijkt uit een Italiaans onderzoek naar  de psychopathologische impact van COVID-19 bij overlevenden, gepubliceerd in het blad Science

De onderzoekers screenden bij in het totaal 402 volwassenen (265 man) die COVID-19 overleefden, de psychiatrische symptomen een maand na de ziekenhuisbehandeling. Met behulp van een  interview en een vragenlijsten werden symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS), depressie, angst en slapeloosheid  onderzocht.

Een aanzienlijk deel van de ondervraagden gaven aan last te hebben van psychische klachten 28% voor PTSS, 31% voor depressie, 42% voor angst en 40% voor slapeloosheid. Vrouwen hadden meer psychische klachten zowel angst als depressie. Patiënten met een eerdere psychiatrische diagnose lieten hogere scores zien op de meeste psychopathologische metingen.

“Na drie weken behandeling genas ik van COVID, thuis, ik had geen koorts en moest alleen een beetje hoesten. Maar soms ’s nachts kon mijn adem plotseling wegvallen, waardoor ik het gevoel kreeg dat ik dood zou gaan. Ik wist wat het was omdat ik in het verleden paniekaanvallen had gehad. Ik bleef daar uren op het balkon en probeerde frisse lucht in mijn longen te blazen. Het was verschrikkelijk. Door paniek leed ik meer dan COVID. ”

Gezien de alarmerende impact van COVID-19-infectie op de geestelijke gezondheid,  gezien de huidige inzichten over ontstekingen in de psychiatrie en de huidige waarneming van ergere ontstekingen die leiden tot ernstige depressie, raden de onderzoekers aan om de COVID-19-overlevenden psychisch te beoordelen in combinatie met onderzoek naar ontstekingswaarden om opkomende psychiatrische aandoeningen snel  te diagnosticeren en te behandelen.

Bron: sciencedirect.com

Dit bericht is 16620 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail