Meer mensen bellen 113 zelfmoordpreventie maar aantal zelfdodingen blijft gelijk

Facebooktwitterlinkedinmail

30 januari 2020 – Het aantal mensen dat contact zoekt met 113 Zelfmoordpreventie is in de afgelopen drie jaar verdrievoudigd. In 2019 zochten 93.000 mensen contact met de hulplijn, zowel telefonisch als per chat. 

De stijging houdt geen gelijke tred met het aantal zelfdodingen in Nederland, dat al jaren rond de 1800 per jaar ligt. Volgens 113-psycholoog Judith de Heus heeft de toename van het aantal telefoontjes vooral te maken met de naamsbekendheid. Een andere oorzaak is het gebrek aan goede zorg voor mensen met suïcidale gedachten.

Volgens de Stichting 113 Zelfmoordpreventie is het aantal jongeren dat dit soort gedachten heeft niet bekend bij de hulpinstanties. Het is belangrijk dat scholen en hulpverleners beter alert zijn op signalen die kunnen duiden op suïcideneigingen onder deze groep.

Hulpverleners en scholen moeten beter signaleren. De helft van de mensen die suïcide pleegt, gaat in de maand daarvoor langs bij de huisarts, bijvoorbeeld met relatieproblemen, vermoeidheid of pijn. Maar deze signalen worden vaak niet door de huisarts herkend als een suïciderisico.

Bron: nu.nl / trouw.nl 

Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl.

Dit bericht is 2813 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail