Wat is een mensenleven waard? Investeren in zelfmoordpreventie loont!

Facebooktwitterlinkedinmail

9 november 2021 – Een suïcide heeft afschuwelijk veel impact op de familie, vrienden en collega’s van het slachtoffer en op de professioneel betrokkenen. Er is pijn, verdriet, verlies aan kwaliteit van leven en levensvreugde. Door zelfmoordpreventie en vroegdetectie wordt veel persoonlijk leed voorkomen. Maar het bespaart de maatschappij ook veel uitgaven.

Ondersteund door de Deloitte Impact Foundation bracht Deloitte de maatschappelijke kosten van suïcide voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie in kaart. “Dat Deloitte ons belangeloos helpt met onderzoek is ontzettend waardevol”, vertelt Monique Kavelaars, voorzitter Raad van Bestuur bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie. “Alleen samen is suïcide te voorkomen.”

2,8 miljoen euro

“Het is onmenselijk om je af te vragen wat een mensenleven waard is”, zegt Rob Dubbeldeman, Partner bij Deloitte Consulting en verantwoordelijk voor de Publieke Sector. “Maar iedere suïcide brengt, naast ontzettend veel persoonlijk leed, ook maatschappelijke kosten met zich mee. Van ambulance tot politie en van counseling voor nabestaanden tot verlies van menselijk kapitaal. Door deze kosten in kaart te brengen, worden de economische voordelen van preventie en vroegsignalering direct zichtbaar.

” 2,8 miljoen euro. Zoveel kost het de maatschappij als één persoon in ons land zelfmoord pleegt. Met vijf zelfdodingen per dag en ruim 1.800 per jaar kom je in totaal op een bedrag van 5,5 miljard euro.” Meike Baretta van 113 vertelt waarom de berekening belangrijk is. “Jaarlijks worden er miljarden uitgetrokken om het aantal verkeersdoden naar beneden te krijgen. Dat gebeurt omdat daar berekend is wat een verkeersdode de maatschappij kost. En daarom worden er investeringen gedaan om het aantal en dat bedrag naar beneden te krijgen.”

Dit wil 113

113 pleit voor meer structurele aandacht bij gemeentes. “Het staat nu niet hoog op de agenda”, zegt Meike Baretta van 113. “Per gemeente zou je iemand kunnen aannemen voor suïcidepreventie.” Daarnaast ziet 113 dat de druk op huisartsen hoog is: zij zouden meer hulp moeten krijgen, om zo meer hulp te kunnen bieden.

“Suïcide is heel complex. Het heeft soms met schulden te maken, of met huisvesting. Hier moet meer aandacht voor komen. De hulp die er nu is, is te gefragmenteerd.” Baretta hoopt dat het berekende cijfer voor urgentie kan zorgen. “60 procent van de plegers zijn niet binnen het zicht van de zorg. Wij denken dat veel gevallen voorkomen kunnen worden. Nu kunnen we naar gemeentes gaan en laten zien: dit kost het jullie.”

Wethouder Marjon van de Ven van de gemeente Hoorn legt uit hoe het zelfmoordpreventieplan van de gemeente werkt;

“Mijn vrouw heeft tien jaar geleden zelfmoord gepleegd. De golfbeweging die zo’n afschuwelijk incident teweeg brengt, is ongekend. De heftigheid ervan zorgt voor een jarenlange nasleep. Niet alleen voor directe familie, maar ook voor vrienden en collega’s” – Rob Dubbeldeman.
Lees het hele interview met Rob Dubbeldeman en Monique Kavelaars op Deloitte.com

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp;

Bron: 113.nl   /  EenVandaag.avrotros.nl 

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Dit bericht is 2345 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail