Medische Publieksacademie: Veel jongeren hebben mentale problemen, wat kunnen we doen?

Facebooktwitterlinkedinmail

11 december 2023 – Steeds meer jongeren hebben psychische problemen. Hoe komt dat? En wat kunnen we eraan doen? In de uitzending van de Medische Publieksacademie op 12 december beantwoorden psychiater Roberts Schoevers en onderzoeker Frederike Jörg deze vragen. Ook hoor je de ervaringen van Lars die psychische problemen had. 

Jongeren kunnen door verschillende oorzaken psychische problemen krijgen. Psychiater Robert Schoevers legt in de uitzending uit dat het te maken kan hebben met de dingen die je meemaakt en hoe je daarmee omgaat, de sociale steun die je krijgt, en dat erfelijkheid een rol kan spelen. Onderzoeker Frederike Jörg vertelt hoe het komt dat steeds meer jongeren mentale problemen hebben. Naast de hoge druk die ze voelen, speelt het gebruik van social media een belangrijke rol.

Experimenten 
In de uitzending vertellen Robert en Frederike ook wat we eraan kunnen doen dat zo veel jongeren psychische problemen krijgen. Ouders, maar ook scholen, sportverenigingen, gemeentes en de politiek kunnen hier wat in betekenen. Frederike vertelt over twee experimenten die vanuit het project Mentaal Gezond Groningen worden gedaan op scholen en voor gezinnen om psychische problemen bij jongeren te voorkomen.

Lars deelt zijn ervaringen  
Hoe het is om als jongere mentale problemen te hebben, vertelt Lars in de uitzending. Zijn moeder heeft een bipolaire stoornis. Dat is naar voor haarzelf, maar ook voor Lars en zijn vader en broertje. Lars kreeg er mentale problemen door en vertelt daar openhartig over.

De uitzending 
De uitzending van de Medische Publieksacademie is op 12 december om 19.30 uur te zien via umcg.nl/live, Facebook en LinkedIn. De uitzending is terug te kijken op ons YouTube-kanaal.

Aanmelden voor de uitzending hoeft niet, maar als je het wel doet dan ontvang je de dag voor de uitzending een herinneringsmail met een link naar de livestream.

Lees meer informatie over de Medische Publieksacademie 

Bron: umcg.nl

Dit bericht is 1247 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail