‘Medewerkers acute GGZ voelen zich onveilig’ en de reactie van GGZ Nederland

Facebooktwitterlinkedinmail

22 september 2018 – Hulpverleners in de acute  GGZ  maken zich zorgen over geweld door patiënten, schrijft Trouw. Volgens de krant nemen de risico’s voor medewerkers toe door personeelstekorten, een toename van moeilijke gevallen en minder gebruik van isoleercellen, zo meldt NU.nl.

Trouw deed onderzoek naar geweld op de gesloten afdeling van de Amsterdamse instelling GGZ InGeest. Daar probeerde in 2016 een patiënt twee keer iemand te wurgen.

Hoogleraar criminologie Joke Harte zegt in de krant dat het probleem in de hele sector speelt. GGZ Nederland stelt dat “de veiligheid in de ggz onder druk staat”. Uit een enquête van de brancheorganisatie uit 2017 blijkt dat 43 procent van de zorgaanbieders vaker met agressie te maken heeft.

Geweldsincidenten niet goed geregistreerd

Geweldsincidenten worden ook niet goed geregistreerd, schrijft de krant. Hulpverleners zouden het gevoel hebben dat geweld bij het werk hoort en er rust een taboe op het bespreken ervan.

Instellingen hanteren bovendien geen duidelijke grenzen. “Nu is voor medewerkers onduidelijk wat wel en niet toelaatbaar is”, zegt Harte. Van de gevallen die wel worden geregistreerd, leidt slechts 10 procent tot vervolging.

Bron: nu.nl

REACTIE GGZ NEDERLAND OP ARTIKEL TROUW OVER GEWELD IN DE ACUTE GGZ

Voor GGZ Nederland staat de veiligheid van mensen voorop. Alle medewerkers in de ggz verdienen het om met een veilig gevoel met patiënten te werken. Daar zetten wij en onze leden zich dagelijks voor in. We werken er hard aan om de kwaliteit van zorg hoog te houden en doen ons uiterste best om het elke dag beter te doen. Helaas kampt de sector met grote tekorten op de arbeidsmarkt en legt de regeldruk een groot beslag op de tijd van het personeel in de ggz. In het onlangs afgesloten hoofdlijnenakkoord heeft GGZ Nederland hierover met de andere partijen afspraken gemaakt. Een substantiële investering in het opleiden van extra behandelaren en het terugdringen van de administratieve lasten, moeten de komende tijd bijdragen aan het verhogen van de veiligheid op de werkvloer.

Verbeteringen

Voor patiënten met intensieve beveiligde zorg, hebben verzekeraars en aanbieders dit voorjaar afgesproken om de beveiligde klinische zorg voor deze zware doelgroep patiënten extra in te kopen. Hierdoor krijgen deze patiënten de zorg en het beveiligde kader dat ze nodig hebben. Met ketenpartners als het OM, de politie en vakorganisatie pakken we knelpunten aan om medewerkers optimaal te kunnen beschermen, bijvoorbeeld door het wegnemen van obstakels bij het doen van aangifte (beroepsgeheim, angst voor represailles of de toerekeningsvatbaarheid van de dader). Aangifte doen is niet alleen maatschappelijk van belang, het is voor werkgevers belangrijk om hun medewerkers een veilige werkplek te bieden.

Meer weten over verbeteringen en best practices op het gebied van veiligheid? Kijk op duidelijkoveragressie.nl.

Bron: GGZnederland.nl

Dit bericht is 9456 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail