Kinderombudsman: meldplicht kindermishandeling werkt niet

Facebooktwitterlinkedinmail
 Hevig-rouwproces-ook-bij-kinderen-mogelijk

18 november 2015 – De Kinderombudsman is tegen een meldplicht voor artsen, docenten en hulpverleners bij vermoedens van kindermishandeling. Hij vindt dat de stichting Veilig Thuis, die de meldingen bijhoudt, het aantal nu al niet kan bijhouden, zo bericht nos.nl 

In de politiek gaan steeds meer stemmen op om een meldplicht in te voeren. De huidige praktijk, waarbij hulpverleners zelf na een gesprek met ouders beslissen of ze een officiële melding maken, is volgens onder meer de VVD te vrijblijvend.

Kinderombudsman Dullaert vindt echter dat de prioriteit elders moet liggen. “Laten we ervoor zorgen dat we de gevallen helpen die nu worden gemeld, in plaats van ons te richten op meer meldingen.”

Hermeldingen

Dullaert wijst erop dat de helft van het aantal meldingen van kindermishandeling bij Veilig Thuis ‘hermeldingen’ betreft, dus over gezinnen die al bekend zijn. “Die zijn dus niet goed opgepakt of zelfs helemaal niet in behandeling genomen.” Verder is in de helft van de gezinnen die wel hulp krijgen, na anderhalf jaar nog steeds sprake van excessief geweld.

Volgens Dullaert kan pas over een meldplicht worden gesproken als de huidige meldcode goed werkt. Hij heeft zijn pleidooi toegelicht in een brief aan de Tweede Kamer.

Bron: nos.nl 

Dit bericht is 2199 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail