Kijktip vanavond in VPRO Tegenlicht DNA-test en schizofrenie

Facebooktwitterlinkedinmail

30 augustus 2020  – Tegenlicht-regisseur Roland Duong had een moeder met schizofrenie en is nieuwsgierig of hij en zijn broers een erfelijk risico met zich meedragen. Vanavond de resultaten vanaf 22.05 uur op NPO2 over schizofrenie en DNA . Link om te aflevering terug te kijken bijgevoegd. 

Ieder mens kan tegenwoordig zijn wangslijm op de post doen en voor een paar tientjes zijn eigen DNA laten analyseren. Maar willen wij wel weten wat een DNA-test ons allemaal kan vertellen?
Van hartziektes tot depressie: het wordt steeds duidelijker welke genen een rol spelen bij veelvoorkomende aandoeningen. Maar wat zit er in je genen en in hoeverre word je gevormd door je omgeving?

Tegenlicht-regisseur Roland Duong had een moeder met schizofrenie en is nieuwsgierig of hij een erfelijk risico met zich meedraagt. Hij laat zijn eigen DNA testen, wat iedereen tegenwoordig kan doen via grote techbedrijven als 23andMe en Ancestry.com, en gaat langs bij vermaarde DNA-wetenschappers om erachter te komen wat een DNA-test je kan vertellen.

‘DNA beïnvloedt ons leven meer dan we doorhebben,’ zegt vooraanstaand DNA-wetenschapper Robert Plomin. ‘Opvoeding is ook belangrijk, maar doet er niet zóveel toe, want je DNA bepaalt hoe je met je omgeving omgaat’, stelt Plomin. Duong test deze stelling op zijn drie broers: gedeeld DNA en alle drie dezelfde schizofrene moeder, maar in hoeverre heeft dat hun levens beïnvloed? Wat blijft er over van het nature versus nurture-debat in de DNA-revolutie?

VPRO Tegenlicht: ‘Mijn DNA’
30 augustus, 22.05 uur NPO2

Kijk hier de aflevering terug

Roland Duong besluit bij het Nederlandse bedrijf Igene zijn DNA te laten testen. Hij praat met Jaap Goudsmit en Fransje van der Waals, een wetenschappelijk artsenkoppel dat onderzoek verricht naar de betrouwbaarheid van DNA-testen.

Duong krijgt de resultaten van zijn test te horen bij de Vrij Universiteit Amsterdam (VU), die beschikt over een gezaghebbend DNA-onderzoeksteam onder leiding van geneticus Danielle Posthuma. Zijn genetisch risicoprofiel onthult veel, maar wat zegt het precíes?

Wat zijn de dilemma’s?

Tijdens zijn zoektocht loopt Duong tegen allerlei persoonlijke en ethische dilemma’s aan: wat gebeurt er met je DNA als je dat opstuurt naar een Silicon Valley-bedrijf als 23andMe? Gaat Big Pharma of een verzekeringsbedrijf er met je DNA-informatie vandoor? En wat heb je eraan als je een verhoogde kans hebt op een ziekte waar geen medicijnen voor bestaan? Of als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op depressie of schizofrenie?

Met o.a. Robert Plomin (geneticus en psycholoog), Jaap Goudsmit (medisch onderzoeker, epidemioloog), Fransje van der Waals (medisch specialist en oprichter Health [E] Foundation), Danielle Posthuma (statisch geneticus VU Amsterdam) en Philip R. Jansen(epidimiologist Amsterdam UMC).

Bron: vpro.nl 

 

Dit bericht is 3591 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail