Kabinet draait een deel van de decentralisatie jeugdzorg terug

Facebooktwitterlinkedinmail

8 november 2019 –  Een deel van de decentralisatie van de jeugdzorg wordt teruggedraaid. Het kabinet grijpt in na een vernietigend rapport van de inspecties over de jeugdzorg.  Dit schrijven de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sander Dekker voor Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt de NOS. 

De gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Het idee achter de decentralisatie was  dat gemeenten beter in staat zouden zijn om zorg op maat te leveren. Maar nu moet het kabinet toegeven dat dit resultaat nog onvoldoende is gehaald.

Inspecties luiden noodklok
De ministers reageren op een gezamenlijk rapport van de inspecties voor Gezondheidszorg en Jeugd en voor Justitie en Veiligheid dat vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. De inspecties slaan daarin alarm over het jeugdstelsel. Zo constateren ze dat kinderen die meerdere problemen hebben, zoals autisme en een eetstoornis, niet op de juiste plek en niet op tijd worden geholpen.

“Kinderen met complexe problemen ontvangen nog niet altijd op tijd de hulp die ze nodig hebben”, staat in de Kamerbrief.

Lees het hele artikel op nos.nl 

Dit bericht is 5740 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail