Jeugdzorg faalde, gemeente aansprakelijk gesteld voor dood 8 jarig meisje

Facebooktwitterlinkedinmail

Sharleyne-foto-ZEMBLA-VARA

18 februari 2016 – Voor het eerst sinds de decentralisatie jeugdzorg wordt een gemeente voor de rechter gedaagd. Het gaat om de gemeente Hoogeveen. Deze wordt civiel aansprakelijk gesteld voor het overlijden van het 8-jarige meisje Sharleyne.  Zembla besteedt aandacht aan deze zaak. 

Gefaald

De jeugdhulpverlening in Hoogeveen heeft hopeloos gefaald in de zorg voor de 8-jarige Sharleyne Remouchamps, die op 8 juni vorig jaar overleed na een val van haar flat. Dat stellen hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning en oud-kinderrechter Frans van der Reijt op basis van (politie)documenten en verslagen van hulpverleners die in het bezit zijn van ZEMBLA.

Ook Liesbeth Poortman, advocaat van de vader van Sharleyne vindt dat het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in de begeleiding van het kind heeft gefaald, maar de ‘gemeente Hoogeveen wordt – als eindverantwoordelijke − aansprakelijk gesteld’. De brief waarin de gemeente nalatigheid wordt verweten, gaat ‘de komende weken’ de deur uit, aldus Poortman.

Signalen

Gemeente en CJG hadden moeten handelen, maar hebben dat nagelaten, verduidelijkt Poortman. Volgens de advocate waren er diverse signalen dat het meisje werd verwaarloosd. ‘Het CJG had bijvoorbeeld een melding moeten doen bij de Raad voor de Kinderbescherming of wellicht een uithuisplaatsing in gang moeten zetten. Dat is nooit gebeurd. Het is altijd binnen het zogeheten vrijwillig kader gebleven. De moeder is begeleid, heeft tips gekregen, maar als zij die aan de laars lapt, moet er iets gebeuren’, aldus Poortman die de zaak namens de vader aanhangig maakt. Dat is niet gebeurd, met de dood van het meisje tot gevolg. Sharleyne werd vorig jaar juni dood gevonden onderaan een flat in Hoogeveen. Ze woonde met haar moeder op de tiende verdieping. Het is niet duidelijk of het meisje van de flat is gevallen, gesprongen of geduwd. Het gezin was al jaren in beeld bij jeugdzorg.

Uit de documenten, in handen van ZEMBLA, blijkt dat buurtbewoners, de politie, de vader en ook de woningstichting verschillende keren meldingen hebben gedaan. Meldingen over drankmisbruik door de moeder, huiselijk geweld en ernstige verwaarlozing van Sharleyne. In rapportages van de hulpverlening na 2012 wordt onder meer gesteld: “dat is geen veilige plek voor Sharleyne”, maar ook “veiligheid ligt in eerste instantie bij ouders” en “flatbewoners kunnen toezicht houden”. De hulpverleners hebben het meisje sinds 2012 maar één keer onderzocht.

Onderzoek loopt nog
Na de dood van Sharleyne gold de moeder enige tijd als verdachte, maar het OM heeft de ware toedracht niet kunnen vaststellen. Het meisje woonde bij haar moeder, met haar vader had ze een omgangsregeling.
Op dit moment loopt nog steeds een onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg, de IGZ en van de Inspectie Veiligheid en Justitie naar het handelen van de hulpverleners. De advocaat van de vader van Sharleyne wil dat het OM de zaak heropent en gaat de hulpverleners civiel aansprakelijk stellen voor het overlijden van Sharleyne.

Schadevergoeding

Over ongeveer een jaar zal duidelijk zijn of de gemeente inderdaad aansprakelijk is en een schadevergoeding aan de vader moet betalen, stelt Poortman. Alleen als de gemeente de aansprakelijkheid niet betwist, kan de zaak zonder tussenkomst van de rechter worden afgedaan. De brief van de advocate zal in eerste instantie door de gemeente naar de verzekeraar worden gestuurd, schetst Poortman de procedure. Binnen twee weken moet er worden gereageerd. Als de gedaagden nalatigheid erkennen, kan meteen tot schadeloosstelling worden overgegaan. Als de gemeente de aansprakelijkheid betwist, zal Poortman de gemeente dagvaarden. Dan gaat de rechtbank in Assen (Noord-Nederland) zich over de zaak buigen.

Geen reactie

De gemeente Hoogeveen wil nog niet reageren, laat een woordvoerder van gemeente weten. Dat doet zij pas na de uitzending van het programma Zembla, dat vanavond vanaf 21.15 uur uitgebreid aandacht aan de zaak Sharleyne besteedt. Het Centrum voor Jeugd en Gezin in Hoogeveen niet reageren omdat er nog een inspectie-onderzoek naar de dood van het meisje loopt, meldt het ANP.

Bekijk hier de uitzending van Zembla over de zaak Sharleyne

Bron: binnenlandsbestuur.nl  / zembla.vara.nl

 

Dit bericht is 5424 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail