Jaarlijks Congres Overvraging, stress en burn-out bij kinderen en tieners 

Facebooktwitterlinkedinmail

13 maart 2020 – Op donderdag 18 juni 2020 vindt het jaarlijks congres over overvraging, stress en burn-out bij kinderen en tieners plaats in Eindhoven.

Onderzoek laat zien dat overvraging, stress en burn-out bij kinderen en tieners de laatste jaren hand over hand toeneemt. Wanneer jonge mensen met meer druk te maken krijgen dan ze aankunnen, liggen overvraging, stress en burn-out op de loer. De lat ligt vaak hoog wanneer het gaat om verwachtingen vanuit de omgeving. De werkdruk op school is aanzienlijk en daarbij ervaren ze in veel gevallen ook nog sociale druk om altijd bereikbaar te zijn vanuit social media en online games. 

Kortom speelt prestatiedruk een grote rol in hun jonge leven: er moet gepresteerd en gescoord worden. Daarbij moet alles meetbaar en aantoonbaar zijn en liggen faalervaringen op de loer, zeker wanneer op social media rolmodellen voorbij komen die voor veel kinderen een droom zullen blijven. Tevens zien we dat steeds meer jonge mensen worden opgevoed met het idee dat ze bijzonder, speciaal en uniek zijn. Hun vaardigheid om met moeilijke taken, werkdruk, teleurstelling en afwijzing om te gaan wordt daardoor vaak onvoldoende ontwikkeld.  Maar wat kun je als hulpverlener of docent doen om deze problemen te voorkomen, tijdig te signaleren, door te verwijzen en / of te begeleiden of behandelen?

Sprekers

Op dit congres gaan ervaren sprekers uitvoerig in op relevante vragen die geïnventariseerd zijn uit de praktijk binnen de JGZ, Jeugdzorg, GGZ en (speciaal) onderwijs:

  • Dr. Fabiënne Naber (Erasmus Universiteit Rotterdam) – Stress en het ontwikkelende brein
  • Dr. Stefanie Nelemans (Universiteit Utrecht) – De relatie tussen stress en (internaliserend) probleemgedrag
  • Drs. Ard Nieuwenbroek (Ortho-Hulp) – De impact van stress op cognitie en prestatie
  • Drs. Marleen Derks (Piekerpoli) – Hoe kun je piekergedrag bij kinderen en tieners voorkomen en verminderen?
  • Drs. Birgitta Kox (Autrinsiek) – Omgaan met stress en burn-out bij kinderen met een ASS
    Meer…

Accreditatie, korting en aanmelding

Voor dit jaarlijks congres is accreditatie aangevraagd bij AbSg* (KNMG/GAIA), Kwaliteitsregister V&V, SKJ, NIP K&J/NVO-OG, VSR, Register Vaktherapie, Registerplein, Lerarenregister.

Meer informatie over puntenaantallen, categorieën, kortingsmogelijkheden en inschrijvingsmogelijkheden is te vinden op de website van het Euregionaal Congresburo.

Dit bericht is 3398 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail