Is vakantie goed voor je gezondheid en helpt het tegen stress? 

Facebooktwitterlinkedinmail

14 februari 2019 – De vakantieperiode komt er weer aan.  Maar hoe gezond is een vakantie eigenlijk? En hoe verhouden vakantie en stress zich met elkaar? NU.nl zocht het uit

Vakanties worden beschouwd als een bron van geluk en een essentieel ingrediënt voor een goed leven, weten Jessica de Bloom, organisatie- en arbeidspsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, en Ad Vingerhoets, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Tilburg, maar al te goed.

De Bloom: “Vakanties worden zelfs gezien als middel om volledig te herstellen.”Maar dan kun je van een koude kermis thuiskomen. “Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat werknemers zelfs na een sabbatical van zes maanden tijdens de eerste werkdag op hetzelfde energie- en stressniveau zitten als voorheen.”

Een slecht humeur tijdens de start van de vakantie

Sommige mensen hebben qua gezondheid ook geen vlekkeloze stárt van de vakantie, weet Vingerhoets. “Onderzoeken laten zien dat de start van een vakantieperiode voor veel mensen gelijkstaat aan een hoge bloeddruk, slechte slaapkwaliteit, slecht humeur en gebrek aan initiatief, evenals ernstigere lichamelijke symptomen als koorts, migraine of maagklachten.” Sterker nog: naar schatting lijdt zo’n 3 procent van de bevolking aan ‘vrijetijdsziekte’, het ziek worden tijdens de eerste dagen van de vakantie.

Vakantie helpt niet tegen langdurige werkstress

Waarom de een wel te maken krijgt met vrijetijdsziekte en de ander niet, is niet helemaal duidelijk. Het heeft in ieder geval te maken met een verlaagde weerstand door een hoge werkdruk of het negeren van stresssignalen. Maar dat je ziek wordt tijdens je vakantie betekent niet dat een vakantie ongezond is. Het kan juist een reden zijn om wat vaker vrij te nemen, vindt Vingerhoets. “Vrijetijdsziekte is niet ernstig, maar is veelal wel een signaal van te veel stress. Het is goed om jezelf af te vragen hoe het zit met de balans tussen werk en privé.”

Een vakantie verlaagt je stressniveau

Een vakantie mag dan wel niet de remedie zijn bij langdurige stress of een naderende burn-out, ze heeft wel positieve effecten op je stressniveau. De positieve ervaringen van vakantie vormen  een buffer tegen toekomstige stressfactoren. “Je psychologische veerkracht neemt toe”, stelt De Bloom. “Uit onderzoek blijkt dat we gedurende vrije tijd in de avonduren of weekenden niet voldoende herstellen. Vakanties kun je zien als een lange, ononderbroken periode van herstel, en de gezonde effecten zijn behoorlijk sterk.”

“Het zou helemaal goed zijn om de positieve elementen van een vakantie, zoals meer tijd voor jezelf en autonomie, te integreren in het dagelijks leven. Dat is pas écht goed voor je gezondheid.”

Bron en uitgebreide artikel: nu.nl

Dit bericht is 7798 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail