Invloed van ADHD bij kinderen met Gilles de la Tourettes

Facebooktwitterlinkedinmail

2 juli 2021 – Het syndroom van Gilles de la Tourette is een vaak voorkomende stoornis die begint in de kindertijd en wordt gekenmerkt door plotselinge, snelle bewegingen en geluiden (tics). Er is echter nog niet veel bekend over de klinische presentatie of de neurale processen die een rol spelen bij dit syndroom. Daarom onderzocht Openneer in dit proefschrift of ze voorspellers voor het ontstaan van tics kon vinden, en wat de invloed van ADHD was op de neurocognitie van kinderen met tics.

De kinderen bleken meer norm-overschrijdend en autisme-gerelateerd gedrag te laten zien voordat ze tics kregen ten opzichte van kinderen die geen tics ontwikkelden. Dit was vooral het geval bij jongens, meisjes vertoonden meer dwanghandelingen en emotionele problemen voorafgaand aan het ontstaan van tics. Bijna alle kinderen, ongeacht leeftijd, hadden last van zogenoemde premonitore sensaties, vervelende gevoelens voorafgaand aan de tic.

Openneer vond verbanden tussen de ADHD-symptomen en problemen met cognitief functioneren bij de kinderen met tics. Daarnaast bleek de functionele organisatie van netwerken in de hersenen van kinderen met tics zonder ADHD anders dan die van de kinderen met tics en ADHD of de kinderen zonder tics en ADHD. Het hebben van ADHD-symptomen speelt volgens Openneer een belangrijke rol in de klinische presentatie en het cognitief functioneren van kinderen met tics.​

Curriculum Vitae

Thaïra Openneer (1988) studeerde Behavioral and Cognitive Neuroscience aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het BCN-BRAIN instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is ze werkzaam als onderzoeker bij de gemeente Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: “The clinical presentation, neurocognition and neural correlates of children with a tic disorder”.

Promotie: 6 juli 2021 om 11:00 uur
Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Broerstraat 5 te Groningen

Bron: umcg.nl

Dit bericht is 3618 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail