6 december 2024 – Mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid kunnen vaak niet volwaardig meedoen aan de samenleving. MIND, de landelijke koepel van cliënten, patiënten en naasten in de ggz, ziet dat zij vaker dan anderen dakloos, werkeloos, eenzaam of arm zijn. En vaak ook te maken hebben met een combinatie hiervan. Om aan de rechten van mensen met psychische beperkingen te voldoen, zijn forse aanpassingen nodig. Zoals de toegang tot zorg, voorkomen van dwang in de zorg en toegang tot de arbeidsmarkt.
MIND verzoekt de Kamer om deze specifieke punten in te brengen bij het Kamerdebat op 10 december a.s over de opvolging van de aanbevelingen van het VN-comité voor de Rechten van Personen met een Handicap.
Reactie van staatssecretaris mist de essentie
In september 2024 heeft de VN de Nederlandse overheid stevig op de vingers getikt. Maar in de reactie van de staatssecretaris Maeijer aan de Kamer missen we essentiële punten. Punten voor onze achterban die moeten leiden tot verbeteringen in de leefomstandigheden van mensen en die hand in hand gaan met verbeteringen in de toegankelijkheid van goede en tijdige zorg. Allereerst de toegankelijkheid van de ggz die door lange wachttijden wordt verspert. De wachttijden worden langer en langer. MIND roept het Kabinet op om te zorgen dat de zorgplicht van de zorgverzekeraars wordt nagekomen.
Stop eenzame opsluiting in de ggz
Tweede punt zijn de separaties en andere vormen van gedwongen zorg, die nemen toe in plaats van af. MIND roept op om eenzame opsluiting bij wet te verbieden, om geld vrij te maken voor genoeg personeel, scholing en veilige plekken in de ggz en het bieden en stimuleren van alternatieve aanpakken die wél werken en die, waar mogelijk, de eigen regie van cliënten versterken. We vragen om inzicht in het aantal eenzame opsluitingen, met eenduidige definities, zodat de toezichthouder goed kan controleren. Bij een melding van een ernstige calamiteit of incident moet onafhankelijk onderzoek in worden gesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Primaire levensbehoeften
Derde punt zijn de primaire levensbehoefte van mensen met psychische aandoeningen. Dakloosheid is een groeiend probleem. Wonen is een mensenrecht en een groot deel van de mensen die geen woon- of verblijfplaats hebben, zijn mensen met een psychiatrische achtergrond. Met spoed moet gezocht worden naar meer huisvesting voor daklozen en uitbreiding van woonzorginitiatieven, waar naast een woning ook zorg in de nabijheid beschikbaar is. Ook de kans op werk is in Nederland voor mensen met psychische problematiek onrechtvaardig. MIND roept op om de middelen en maatregelen te nemen die deze kansen vergroten.
Onvoldoende oog voor knelpunten bij mensen met psychische aandoeningen
Patiëntenkoepel Ieder(in) is een petitie gestart om steun te verzamelen voor de rechten van mensen met een beperking. MIND steunt de oproep #OnsGeduldIsOp. Wil je net als wij ook dat het eenzaam opsluiten van mensen in psychische nood stopt? Teken de petitie!
Bron: mindplatform.nl
Dit bericht is 544 keer gelezen.