Informatie over mondkapjesplicht en autisme

Facebooktwitterlinkedinmail

1 december 2020 –  Vanaf vandaag geldt in Nederland een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes. Vrijgesteld van deze verplichting zijn mensen die vanwege een beperking of aandoening geen mondkapje kunnen (ver)dragen. Helaas moeten zij dit op verzoek wel kunnen aantonen. En dat blijkt onmogelijk zonder inbreuk op je recht op privacy.

Update:Volgens nieuwe informatie op de website van de rijksoverheid is het tóch mogelijk om een kaartje – bijvoorbeeld van een cliëntenorganisatie – te overhandigen waarop staat dat je in verband met een beperking of aandoening geen mondkapje hoeft te dragen. Bijvoorbeeld een kaartje van Vilans. 

Voor veel mensen met autisme vormt het dragen van een mondkapje een zware belasting. Zij hebben bijvoorbeeld last van onaangename en allesoverheersende huidprikkels, veroorzaakt door het stof van het kapje. Of zij ervaren benauwdheid waardoor zij in paniek kunnen raken. Ook kan het voor mensen met autisme erg lastig zijn als anderen een mondkapje dragen. Bijvoorbeeld doordat zij tijdens een gesprek geen informatie kunnen halen uit de bewegingen van iemands mond. Lees de ervaringen van Janneke (1979, klassiek autisme).

‘Bewijs’

Als je autisme hebt en je verdraagt geen mondkapje, dan kom je in principe in aanmerking voor de uitzonderingsregeling. Je moet dan echter wel aannemelijk maken dat je echt geen mondkapje kan dragen in verband met een beperking. Conducteurs, politie-agenten, buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) ’s of winkelmedewerkers – om enkele voorbeelden te noemen – kunnen je namelijk vragen om een ‘bewijs’.

Voorbeelden van zo’n ‘bewijs’ zijn bijvoorbeeld een briefje-met-uitleg van een arts of een afspraakbevestiging met een hulpverlener. Het gaat hierbij vrijwel altijd om zeer privacy-gevoelige informatie.  En dan is het nog maar de vraag of de persoon die je voor je hebt deze informatie voldoende vindt. Onduidelijk is nog of de Autipas wordt geaccepteerd als bewijs. Mogelijk volstaat deze pas vaak wel. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vindt dit de huidige onduidelijkheid zeer onwenselijk.

Angst voor misbruik

Beter is het geregeld in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Daar kan iedereen met een beperking of een aandoening een kaartje downloaden op een website van de Britse overheid. Dat kaartje – waarop geen informatie staat over de aard van je beperking of aandoening – kan je uitprinten of laten zien op je mobiele telefoon. De Nederlandse overheid heeft uiteindelijk afgezien van zo’n kaartje uit angst voor misbruik. 

Boete

De mondkapjesplicht die morgen in gaat in Nederland geldt voor alle publieke binnenruimtes. Hieronder vallen bijvoorbeeld publieke delen van overheidsgebouwen, winkels, tankstations, theaters, horecagelegenheden, luchthavens en stations. Als je zonder ‘geldige’ reden geen mondkapje draagt, kan je vanaf morgen een boete krijgen van 95 euro. Winkeliers kunnen deze boete zelf niet opleggen, maar kunnen bijvoorbeeld wel de hulp inroepen van een boa. De verwachting is dat de meeste winkeliers dit laatste niet zullen doen. 

De mondkapjesplicht geldt voor mensen van 13 jaar en ouder. De maatregel is drie maanden van kracht en kan daarna worden verlengd als dat nodig is in verband met de volksgezondheid. Een sjaal, een bandana of een faceshield zijn niet toegestaan. Ben je niet in staat om een mondmasker te dragen? Dan mag je wél kiezen voor een faceshield als alternatief.

Meldpunt

Loop je op tegen problemen met de mondkapjesplicht of de ontheffing? Word je geweigerd bij bijvoorbeeld winkels, musea of andere publieke voorzieningen? Krijg je onterecht een coronaboete? Neem dan contact op met het Meldpunt van Ieder(in): https://iederin.nl/meldpunt-iederin/ Het telefoonnummer  is 0854007022

Bron: autisme.nl

Dit bericht is 5948 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail