Imagery Rescripting (IR): een krachtige behandeling voor angst en depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

23 augustus 2024 – Imagery Rescripting (IR) wordt steeds meer erkend als een effectieve therapeutische techniek voor de behandeling van depressie en angststoornissen, waaronder sociale angststoornis (SAD) en obsessieve-compulsieve stoornis (OCD). Recent onderzoek toont aan dat IR symptomen van depressie aanzienlijk kan verminderen, vooral bij jongeren. Het biedt patiënten de mogelijkheid om verontrustende mentale beelden te herstructureren, wat leidt tot een vermindering van emotionele moeilijkheden.

Daarnaast heeft IR bewezen effectief te zijn bij verschillende angststoornissen. Bijvoorbeeld, bij sociale angst helpt IR patiënten om belastende herinneringen opnieuw te beleven en te herformuleren, wat leidt tot minder angst en verbeterde sociale interacties. Ook bij OCD laat IR veelbelovende resultaten zien door de emotionele respons op verontrustende beelden te veranderen.

Wat betreft de neurologische inzichten, suggereert onderzoek dat IR werkt door neurale paden te veranderen die geassocieerd zijn met geheugen en emotie. Door de manier waarop verontrustende beelden worden verwerkt te veranderen, kan IR de emotionele impact van deze herinneringen verminderen, wat verlichting van symptomen oplevert. Dit maakt IR ook een krachtige tool in de behandeling van PTSS.

Deze bevindingen onderstrepen de toenemende erkenning van IR als een veelzijdige en effectieve behandelingsoptie voor een breed scala aan psychische stoornissen. Voortdurend onderzoek zal naar verwachting verdere verduidelijking bieden over de mechanismen en toepassingen van IR.

Leer meer over IR tijdens het NedKAD-jubilemcongres
Prof. Dr. Arnoud Arntz, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en pionier in Imagery Rescripting, zal tijdens het NedKAD-jubileumcongres op 10 en 11 oktober 2024 een lezing geven over IR bij de behandeling van angst en depressie.

Bron: nedkad.nl 

Dit bericht is 1442 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail