Hoe ouder je wordt, hoe gelukkiger je wordt

Facebooktwitterlinkedinmail

ouderen

26 augustus 2016 – ” Hoe ouder hoe gekker” is een gezegde. Het tegendeel blijkt waar. Ondanks de lichamelijke aftakeling bij ouderen verbetert de psychische gezondheid naar mate we ouder worden zo blijkt uit onderzoek.

Rimpel, slechter zien en klachten en pijntjes zijn allemaal tekenen van het ouder worden maar daar hoort ook gelukkiger en meer  tevreden zijn bij.  Dit komt doordat ouderdom gepaard gaat met wijsheid en ervaring waardoor men zich minder druk maakt om onbelangrijke zaken in het leven.  Terwijl de jongere generatie, met name twintig en dertigers, lijdt onder stress en depressies.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië die gepubliceerd is in de “Journal of Clinical Psychiatry”.

Professor Dilip Jeste; ” Deelnemers gaven aan dat zij zich elk jaar en elk decennium beter voelden over zichzelf en over de kwaliteit van hun leven. Dit gevoel van verbetering van hun psychische gezondheid was aanzienlijk en lineair stijgend.  Daar staat tegenover dat de periode van bloei tussen de 20 en 40 jaar veel slechter scoort als het om psychisch welbevinden gaat, slechter dan elke andere periode van volwassenheid”

Wetenschappers hebben tot nu toe in het algemeen aangenomen dat de psychische gezondheid van ouderen hun verslechterde fysieke en cognitieve functies weerspiegelt.  Maar het recente, beperkte, onderzoek van professor Jeste laat dus andere uitkomsten zien .

Professor Jeste:” De onderzoekers presenteerden een U-vormige curve van psychisch welbevinden, die in de jongvolwassenheid daalt tot ongeveer tussen de 45 en 55 en daarna weer begint te stijgen.”

Hij benadrukt dat het onderzoek zich niet beperkte tot psychologisch welzijn maar ook psychische gezondheid wat een bredere definitie is waarbij gekeken wordt naar tevredenheid met het leven en de mate waarin mensen last hebben van stress, angst en depressie.

We moeten de mechanismes die leiden tot een betere psychische gezondheid bij ouderen ondanks meer fysieke klachten leren te begrijpen. Dat kan helpen om brede interventies in te zetten bij alle leeftijdsgroepen, ook bij jongeren, aldus Jeste.

Bron: express.co.uk

 

Dit bericht is 14664 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail