Hoe kunnen psychische aandoeningen bij ouderen aangepakt worden?

Facebooktwitterlinkedinmail

14 december 2021 – Uit een Brits onderzoek uitgevoerd in 2007 blijkt dat twee op de vijf mensen die in verzorgingshuizen wonen een  slechte psychische gezondheid ervaart zoals depressieve klachten. Hier moet dan ook meer aandacht komen in ons land. De zorg voor ouderen vereist namelijk een alomvattende aanpak, aangezien de behoeften en problemen van senioren aanzienlijk variëren, afhankelijk van hun leeftijd, sociaaleconomische status, huidige gezondheid en levensstatus.

Dit integrale zorgplan voor de ouderen van onze samenleving is alleen mogelijk met de gezamenlijke betrokkenheid en medewerking van het gezin, de gemeenschap en de overheid. Alle sociale dienstverlenende instellingen van het land moeten samenkomen om de sociale uitdagingen voor de ouderenzorg aan te pakken om de kwaliteit van leven van ouderen te verbeteren. 

Een effectief zorgplan voor geriatrische diensten in de gemeenschap moet worden voorgesteld met de actieve deelname van alle belanghebbenden. Mensen die aan een psychische aandoening lijden, kunnen psychosociale ondersteuning nodig hebben om hen te helpen binnen de gemeenschap te leven. Deze ondersteuning kan ook ondersteuning omvatten om thuis te wonen met behulp van drempelhulpen, ondersteuning bij sociale activiteiten waar de ouderen naartoe kunnen gaan in een opvouwbare scootmobiel, zelfhulp en ondersteuning door leeftijdsgenoten.

Daarnaast kunnen mantelzorgers helpen bij de psychische problemen van ouderen. Als je de verzorger bent van een oudere volwassene die lijdt aan een psychische aandoening, dan zijn hier een paar tips die je kunnen helpen om beter voor je geliefde te zorgen zonder jezelf leeg te pompen.  

  • Dit is de eerste en belangrijkste stap die je als verzorger moet zetten – zoek hulp! Als je denkt dat iemand in je omgeving symptomen van een psychische aandoening heeft, praat dan met hen en moedig hen aan om hulp te zoeken.
  • Bespreek de diagnose – Als bij de persoon voor wie je zorgt een psychische aandoening is vastgesteld, is de volgende stap in de zorg voor ouderen het bespreken van de betekenis van de diagnose met de betrokken persoon, uitleggen hoeveel zorg en ondersteuning zij nodig hebben en onderstreep het feit dat dit realistisch is voor jullie beiden. 
  • Partner met artsen – De zorgverlener moet samenwerken met de arts om de juiste soort zorg te kunnen bieden die de oudere volwassene nodig heeft. Je kunt al je vragen stellen over de geestelijke gezondheid van je naaste, algemene informatie over de ziekte krijgen van de arts en diverse behandelingen en medicijnen bespreken. 
  • Houd de medicijnen bij – Psychische aandoeningen worden vaak behandeld met behulp van medicijnen die regelmatig moeten worden ingenomen. Jij als mantelzorger dient bij te houden welke medicijnen ouderen gebruiken, eventuele bijwerkingen op te merken en hun stemming en gedrag in de gaten te houden.
  • Leid jezelf op – je kunt niet effectief voor een oudere volwassene met psychische problemen zorgen zonder de ziekte van je geliefde te kennen. Er bestaat altijd het risico dat je een van de symptomen en tekenen als onderdeel van de normale ouderdomsproblemen beschouwt.
  • Zorg goed voor jezelf – Verzorger zijn voor een persoon met een psychische stoornis is een zware taak, om nog maar te zwijgen van emotioneel uitputtend. De persoon die je kent lijkt weg te zijn, ze zijn er en niet tegelijkertijd. Daarom kan het nuttig zijn om lid te worden van een mantelzorggroep waar je over je ervaringen kunt praten met iemand die je begrijpt. Neem een ​​pauze wanneer je kunt, zorg voor je eigen behoeften. Houd ook je psychische symptomen in de gaten, vooral voor depressie. 

Gezond ouder worden is een veelomvattend probleem dat moet worden aangepakt op sociaal, gezondheids-, psychologisch en economisch gebied. Er moet onmiddellijk actie worden ondernomen om het publiek bewust te maken van de geestelijke gezondheidsproblemen van oudere volwassenen. Thuiszorg moet worden gefaciliteerd door middel van formele diensten in de gemeenschap, vooral als de mantelzorgers de zorg van een senior niet meer aan kunnen. Gezondheidswerkers in de gemeenschap moeten worden opgeleid om ouderen met een psychische aandoening te identificeren en hulp te bieden, wat op zijn beurt zou resulteren in betere geestelijke gezondheidszorg voor oudere volwassenen. Mantelzorgers kunnen hierbij een grote rol spelen, maar vaak zijn specialisten nodig om de psychische aandoeningen van ouderen optimaal aan te kunnen pakken in ons land. 

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 3637 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail