HKU Studenten maken interactieve film Wanen over psychose

Facebooktwitterlinkedinmail

18 maart 2021 – Sam de Vette, filmmaker in spé, gaat een korte interactieve fictiefilm maken over een jonge twintiger die in een psychose beland. Middels crowdfunding proberen de studenten deze film werkelijkheid te laten worden en de toeschouwer een vernieuwende ervaring te laten beleven. De hoofdpersoon Koen is gebaseerd op de gelijknamige broer van Sam, die heeft geworsteld met een heftige psychose. De ervaringen van zijn broer zijn de inspiratie geweest voor het schrijven van de film ‘Wanen’. 

‘’Met mijn film hoop ik mensen een genuanceerder beeld te geven van psychose & schizofrenie, om zo bestaande stigma’s enigszins te kunnen weerleggen. Terugkijkend op de situatie van mijn broer heb ik gemerkt dat antwoorden die ik toentertijd haalde uit media over psychose voornamelijk een verkeerd beeld geven, en enorme stigma’s als gevolg met zich meebrengen. De media vertelt dat psychose een nog onbekend gegeven is, wat vaak gekoppeld kan worden aan vormen van agressiviteit. De ergste, meest agressieve of absurde gevallen worden naar de voorgrond gehaald, waardoor mensen vaak sneller bang zijn voor het onderwerp wanneer dit ook in hun leven op een manier een rol begint te spelen. Of ze zijn zelf psychosegevoelig, en terughoudend om zich erover uit te spreken, of ze hebben zoals ik iemand binnen hun kringen die er zelf onder lijdt, en zijn bang dat deze persoon snel zal neigen naar agressieve handelingen. In de gesprekken met mijn broer kwam ik er achter dat dit voor hem absoluut niet het geval is geweest, en dat als er één ding centraal gezet kan worden, ‘angst’ de overkoepelende beschrijving zal zijn.’’

Koen gelooft steeds meer dat hij de uitverkorene is

Het verhaal gaat over de 25-jarige Koen. Mede door zijn studie milieuwetenschappen is hij steeds vaker bezig met zijn visie: de wereld zit in een neerwaartse spiraal en hij ziet zichzelf als de uitverkorene die dit probleem moet en zal verhelpen. Zijn vriendin, Isa, waar hij al langere tijd mee samenwoont begint langzaamaan in te zien dat er iets aan de hand is met Koen en spreekt zich hier ook over uit richting hem. Koen wordt steeds meer wantrouwend naar zijn omgeving en hij beseft dat hij zijn boodschap aan de wereld koste wat kost moet beschermen van de mensen die hem hiervan proberen te weerhouden.

Op een vernieuwende wijze wordt het verhaal aan de kijker gebracht. 

“Contrast in ervaring van de realiteit is bij iedereen te vinden; ook mensen die niet psychosegevoelig zijn, verschillen onderling vaak al enorm. Het contrast zal nog vele malen groter zijn wanneer een persoon daadwerkelijk lijdt aan een vorm van psychose en door dit perspectief in contrast te zetten met de realiteitservaring van een persoon zonder psychose, krijgt de kijker wellicht nieuwe inzichten en bewustwordingen die de media niet eerder kon geven’’, vertelt Sam.

Koen en Isa maken dezelfde gebeurtenissen mee, maar hoe zij dit beiden ervaren en wat zij hier uithalen verschilt enorm. Het verschil in ervaring van de realiteit is ook de kern van de interactie; Koen en Isa’s perspectieven worden twee korte films van 15 minuten, die parallel aan elkaar lopen en waar de kijker tussen kan wisselen.

Om een goed beeld te kunnen geven van wat deze interactie precies inhoudt, hebben de cast & crew alvast een interactieve teaser gemaakt. Deze is te bekijken op wanendefilm.nl . 

Om de film te realiseren is uw steun hard nodig. 

Om de film te realiseren hebben de studenten budget nodig en daarom is er een crowdfundingsactie opgezet. Met het geld dat ze ophalen kunnen ze de apparatuur, vergunningen, catering en reis- en parkeerkosten betalen. Wilt u meehelpen? Via onderstaande link vindt u meer informatie. http://wanendefilm.nl/

Dit bericht is 3486 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail