Helft van mensen met psychische problemen schaamt zich

Facebooktwitterlinkedinmail

MIND LOGO

24 november 2016  – Op woensdag 23 november werd de eerste landelijke openMIND dag georganiseerd. Op deze dag werd aandacht gevraagd voor iedereen die met psychische problemen te maken heeft.

Bekijk hier de videoboodschap van MIND

MIND, een beweging van en voor alle mensen die met psychische problemen te maken hebben, vroeg de Nederlandse bevolking hoe zij denken over dit onderwerp. Veel mensen kennen iemand met psychische problemen, want ruim 50% van de ondervraagden geeft aan een bekende in zijn omgeving te hebben met psychische problemen, en 40% hiervan vindt het moeilijk om hiermee om te gaan. Mensen met psychische problemen schamen zich: 50% zo blijkt uit onderzoek.

Tijdens de openMIND dag willen we de aandacht vestigen op het tijdig herkennen van psychische problemen, als depressies, angststoornissen, anorexia. Als je er op tijd bij bent kun je immers verergering voorkomen. Mensen met psychische problemen moeten kunnen rekenen op een tijdige behandeling van een psychiater of therapeut, maar ook op voorzieningen in de buurt zoals laagdrempelige inloophuizen, dagbesteding en zelfregiecentra. Bij de voorzieningen kunnen mensen in contact kunnen met andere ervaringsdeskundigen en hulp krijgen bij hun herstel. MIND zet zich hier voor in. Naast ontmoetingen in de buurt of in het land wordt het nu ook gemakkelijker gemaakt om via een digitaal platform verbinding te leggen tussen mensen en organisaties  die zich inzetten voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten of familie.

Woensdag 23 november lanceerde MIND ook haar nieuwe websites, zoals MINDyoung voor jongeren en MINDblue voor mensen met depressieve klachten. Maar ook lanceerde men het MIND digitale platform: hierdoor kunnen we informatie over aandoeningen op een toegankelijke wijze beschikbaar stellen en kunnen mensen snel informatie met elkaar uitwisselen: knelpunten delen, goede initiatieven bekend maken en hierover interactie aangaan. Maar ook: ervaringsverhalen delen, meedoen met een test, of contact opnemen met een van de hulplijnen van MIND zoals Korrelatie.

MIND is een beweging van organisaties en individuen in de GGz. Het doel is elkaar te versterken en inspireren. Hiernaast is MIND het landelijke aanspreekpunt voor alle vragen en knelpunten rond psychische kwetsbaarheid, waarbij verbinden centraal staat. MIND is een samenwerking van het Landelijk Platform GGz, Fonds Psychische Gezondheid en Korrelatie.

Bron: wijzijnmind.nl

Dit bericht is 5770 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail