Docu ‘Emma wil leven’ over anorexia bij NPO3

Facebooktwitterlinkedinmail

Emma, anorexia

23 november 2016 – Rondom de aangrijpende docu Emma wil leven zond NPO 3 gisteravond een Anorexia Special uit op NPO 3.  Let op! De beelden kunnen als schokkend worden ervaren! 

Voorafgaand aan Emma Wil Leven
Tijdens de Anorexia Special op NPO 3 wordt de documentaire Emma Wil Leven ingeleid met een gesprek met de ouders van hoofdpersoon Emma. Samen met Sophie Hilbrand en documentairemaker Jessica Villerius gaan zij in op de ziekte van hun dochter en haar laatste wens: deze documentaire.

Emma Wil Leven
Op haar twaalfde werd Emma gediagnosticeerd met de dodelijke ziekte anorexia nervosa. Dat wat begint met een drang naar controle, resulteert in het verlies van controle. Op achttienjarige leeftijd is ze uitbehandeld en heeft ze nog maar een wens: ze wil naar een kliniek in Portugal, een laatste kans op overleven. Na zes jaar van gedwongen opnamen, extreme eenzaamheid, gedwongen voeding en zware strijd vraagt ze haar ouders het onmogelijke: om haar te laten gaan. Wonder boven wonder krijgt ze in Portugal een enorme opleving. Ze krijgt hoop en legt op camera de belangrijkste beslissing van haar leven vast: ze kiest voor het leven. Maar het blijkt te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. Uiteindelijk bezwijkt Emma tijdens haar strijd. In de film komen Emma zelf, haar artsen, behandelaars, ouders en vriendinnen aan het woord.

De trailer 

Bekijk hier de documentaire ‘Emma wil leven’  terug 

Na de documentaire
Na de indringende documentaire praten betrokkenen, (oud-)patiënten en deskundigen met Sophie Hilbrand na over de documentaire, welke lessen we kunnen trekken uit het verhaal van Emma en hoe de ziekte anorexia minder slachtoffers zou kunnen eisen.

Meer NPO programma’s over anorexia
Ook in het verleden is er veelvuldig stilgestaan bij anorexia en eetstoornissen. Leontien van Moorsel ging de strijd aan met 6 meiden in Tot op het Bot, Yvon Jaspers volgde een jaar lang 5 jongeren voor XXS en in nog veel meer programma’s komt de ziekte aan het licht.

RTL Late Night

Ook in RTL Late Night was er aandacht voor het onderwerp. Bekijk hier het interview van Humberto Tan met documentairemaakster Jessica Villerius en hulpverlener Charlotte Gies. Zij vertellen het schrijnende verhaal van Emma, die haar heftige strijd tegen anorexia vastlegde in de documentaire ‘Emma wil Leven’

Stichting Korrelatie
Als je anorexia hebt of als (je vermoedt dat) iemand uit jouw omgeving een eetstoornis heeft, wil je hier wellicht over praten. De hulpverleners van de stichting Korrelatie kunnen advies en hulp op maat bieden, naar elke persoonlijke situatie.

Kijk op korrelatie.nl voor meer informatie en hoe contact op te nemen.

Dit bericht is 12911 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail