GGZ Nederland zoekt oplossingen rond de toename van ZZP-psychiaters

Facebooktwitterlinkedinmail

26 maart 2019 – Zo’n 30 procent van de psychiaters in loondienst in ggz-instellingen overweegt geheel of gedeeltelijk op interim-basis te gaan werken. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). Meer vrijheid en onafhankelijkheid, hogere inkomsten en passendere werkinhoud en diensten zijn veelgenoemde redenen voor de stap.

GGZ Nederland herkent de ontwikkeling uit het onderzoek. We zien deze trend al langer en dat is zorgelijk. Voor veel psychiaters is het aantrekkelijk om als zzp‘er aan de slag te gaan vanwege een mix aan factoren.

Ze hebben het gevoel dat er een gebrek aan betrokkenheid en zeggenschap is in organisaties. GGZ Nederland en de NVvP werken samen aan initiatieven om dit op lokaal niveau beter te organiseren.

Daarnaast hoeven zzp’ers geen verplichte diensten te draaien. GGZ Nederland vindt het van groot belang dat er zo snel mogelijk afspraken gemaakt worden om nacht- en weekenddiensten en crisisdiensten ook voor zzp-psychiaters een vast onderdeel van hun werk te laten zijn. Zo wordt de werklast tussen personeel in loondienst en de zzp’ers eerlijker verdeeld. Het is financieel aantrekkelijker. Het salaris van een zzp’er ligt hoger dan de CAO GGZ.

GGZ Nederland is in gesprek met ggz instellingen om te zoeken naar manieren waarop instellingen van elkaar kunnen leren, om zo medewerkers beter aan hun organisatie te kunnen binden.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 2713 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail