28 november 2024 – Bij het gebruik van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) speelt het eigen risico van je zorgverzekering een belangrijke rol. Veel mensen zijn zich er niet altijd van bewust welke kosten zij zelf moeten dragen voordat hun zorgverzekeraar gaat vergoeden.
Wat is het eigen risico?
Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering voordat je zorgverzekeraar begint met vergoeden. In Nederland is het eigen risico verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Je kunt dit bedrag vrijwillig verhogen in ruil voor een lagere maandpremie, maar dat brengt ook extra financiële risico’s met zich mee als je zorg nodig hebt.
Niet alle zorg valt onder het eigen risico. Bezoeken aan de huisarts zijn bijvoorbeeld vrijgesteld, maar de meeste andere vormen van zorg, waaronder veel GGZ-behandelingen, vallen hier wel onder.
Het belang van geestelijke gezondheidszorg in je zorgverzekering
Als je denkt dat je geestelijke gezondheidszorg nodig gaat hebben in het volgende jaar dan is het verstandig om te kijken hoe dat werkt met je zorgverzekering.
Het kan namelijk zijn dat je mentaal niet zo lekker zit, dat de wachtlijsten lang duren bij de GGZ en je volgend jaar een plekje kan krijgen of het kan zijn dat je een behandeling nodig hebt voor een verslaving.
De geestelijke gezondheidszorg kan je op veel vlakken helpen en daarom is het goed om na te denken je zorgverzekering. Zou de geestelijke gezondheidszorg namelijk niet worden vergoedt? Dan moet je alles zelf betalen en dat kunnen de kosten hoog oplopen.
Basispakket zorgverzekering in combinatie met geestelijke gezondheidszorg
Als je geestelijke gezondheidszorg nodig denkt te hebben dan is het natuurlijk wel prettig dat je weet waar je terechtkunt. Zo kan het zijn dat je niet zo goed weet of het wordt verzekerd vanuit je basispakket, of dat je moet kiezen voor een uitgebreid zorgpakket. Gelukkig hoef je hier niet lang over na te denken. Over het algemeen wordt alles vergoed vanuit je basisverzekering.
Wel is het goed dat je weet dat er ook nog een eigen risico is, maar daarnaast wordt alles vergoed. Je eigen risico is het geld wat je eerst moet betalen, voordat je vergoedingen krijgt voor zorg. Als je dus je eigen risico op 385 euro hebt gezet, dan moet je eerst dat zelf betalen, voordat je vergoedingen ontvangt.
Mocht je willen dat alles wordt vergoed, dan moet je naar de huisarts gaan voor een doorverwijzing. Op die manier kun je zonder problemen jezelf laten inschrijven bij de GGZ en kun je daar terecht. Lees meer op de website van het zorginstituut over dit onderwerp.
Je eigen risico verhogen als je zorg verwacht nodig te hebben
Een zorgverzekering kent natuurlijk een eigen risico. Zo is het van belang dat je eerst een deel zelf betaalt, om vervolgens wel alles vergoed te krijgen. Mocht je denken dat je deze zorg nodig hebt, dan is het van belang dat je je eigen risico laag houdt. Dan betaal je zelf het minimale.
Op die manier ben je minder veel geld kwijt en kun je zonder problemen je eigen risico betalen. Als je namelijk je eigen risico wilt gaan verhogen, dan moet je meer geld betalen voor je eigen risico, maar wel minder premie.
Verschillende behandelingen
Wanneer je gebruik maakt van GGZ-zorg, vallen verschillende behandelingen en kosten onder het eigen risico. Denk dan aan:
- Psychologische consulten bij een psycholoog of psychiater. Behandelingen voor psychische klachten, zoals cognitieve gedragstherapie of EMDR-therapie, worden eerst verrekend met je eigen risico.
- Medicatie. Voorgeschreven medicijnen voor psychische aandoeningen, zoals antidepressiva of antipsychotica, vallen meestal ook onder het eigen risico.
- Opname in een GGZ-instelling. Wanneer een opname noodzakelijk is, worden ook de kosten hiervan gedeeltelijk verrekend met het eigen risico.
Zodra je je eigen risico volledig hebt betaald, neemt je zorgverzekeraar de verdere kosten van behandelingen over, mits deze vallen onder de dekking van de basisverzekering.
Kies een verzekeraar die past bij jouw wensen
Als je regelmatig gebruik maakt van GGZ-zorg is het belangrijk om bij het kiezen van een zorgverzekering goed op de dekking van psychische zorg en het eigen risico te letten.
- Check de dekking van GGZ-behandelingen. Niet alle verzekeraars bieden dezelfde dekking voor GGZ-zorg. Vergelijk verzekeraars op basis van de vergoedingen voor verschillende behandelingen.
- Overweeg een aanvullende verzekering. Voor uitgebreide GGZ-zorg of alternatieve therapieën kun je een aanvullende verzekering overwegen.
- Weeg het vrijwillige eigen risico af. Denk goed na over de hoogte van je vrijwillige eigen risico. Als je verwacht regelmatig GGZ-zorg nodig te hebben, kan een lager eigen risico financieel voordeliger zijn.
Er zijn namelijk veel verzekeraars die elk weer wat anders aanbieden. Vergelijk daarom je zorgverzekeringen om erachter te komen welke zorgverzekeraar het beste bij je aansluit. Op die manier kun je met een gerust hart een traject starten bij de GGZ en kun je door middel van je zorgverzekering de hulp krijgen die je nodig hebt.
Bron: persbericht
Dit bericht is 568 keer gelezen.