Geluksprofessor: “Of je ergens gelukkig van wordt, is een kwestie van uitproberen”

Facebooktwitterlinkedinmail

16 januari 2024 –  De 81-jarige professor Ruut Veenhoven wordt ‘Godfather van de Geluksstudies’ genoemd. Wat blijkt uit zijn talloze onderzoeken naar dit onderwerp? Geluk is deels proberen en leren.

Zijn hele werkende leven heeft professor Ruut Veenhoven zich beziggehouden met geluk. Wat is het? Hoe word je gelukkig? Sinds een paar jaar heeft hij kanker, en weet hij dat hij niet lang meer te leven heeft. Toch werkt hij wekelijks nog zo’n 50 uur ter afronding van zijn onderzoeken. Het onderzoek naar de sleutel van geluk lijkt geen dagbesteding, maar een levensmissie. Met Rijnmond blikt hij terug op de afgelopen decennia.

De standaardvraag – en eentje die hij vaak krijgt – is: ‘Hoe word ik gelukkig?’. Veenhoven kan die vraag inmiddels beantwoorden met een lijstje vaste bestanddelen voor geluk: “Geluk zit voor een deel in je genen. Daar kun je dus niet zoveel aan doen. Voor een deel zit geluk in je omgeving en die kun je soms veranderen. En voor een ander deel zit geluk in je eigen gedrag. Wat je zelf van het leven maakt. Levenskunst valt te leren. En of je ergens ook daadwerkelijk gelukkig van wordt, is vooral een kwestie van uitproberen.”

Lees het gehele interview met Ruut Veenhoven op Rijnmond

Bron: eur.nl 

Dit bericht is 1217 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail