Frits Spits schiet mensen te hulp die niet kunnen slapen in ‘De Slapelozen’

Facebooktwitterlinkedinmail

11 augustus 2021  – Waar de één als een berg op ziet tegen de nacht, raakt de ander juist verrukt door het donker. In het nieuwe NPO Radio 1 programma ‘De Slapelozen’ zal radiomaker Frits Spits aan den lijve ondervinden hoe het is om vijf nachten op rij slapeloos te zijn. Hij vertelt bij Op1 wat de nacht brengt voor hen die de slaap niet kunnen of willen vatten.

’. “Er zijn vijf miljoen mensen die weleens met slapeloosheid te maken hebben, en voor anderhalf miljoen mensen is dat echt chronisch.” Hij praat in zijn radioprogramma met mensen die weten hoe je van slapeloosheid afkomt. Zelf heeft hij sinds het verlies van zijn vrouw ook slaapproblemen. “Soms is het een gevecht met de digitale klok op mijn nachtkastje. Het is zo moeilijk om dan weer de slaap te vatten.”

Gesterkt door slaapdeskundigen, gedragstherapeuten en psychologen, met de zoetgevooisde stem van de poëzie én de nachtelijke cadans van Nederlandstalige muziek, vertellen de slapelozen aan Frits hun verhaal, middenin de donkerste uren van de nacht.

De slapelozen
In het gelijknamige tv-programma volgt de camera de slapelozen uit het radioprogramma naar de geborgenheid van hun slaapkamer. We zien ze worstelen met de slaap, piekeren, schrijven, rommelen of overgeven aan de roep van de nacht. En terwijl de ene slapeloze de uren in de nacht gebruikt om zijn eigen creativiteit uit te dagen, gaat een ander sporten op de verlaten straten. Hoe is het om dagelijks midden in de nacht hard aan het werk te zijn, als visser op volle zee of als bakker in de verlaten dorpsbakkerij? En wat is de magie van de nacht voor een nachtfotograaf, wandelaar of kunstenaar? Wat brengt de nacht hen die niet kunnen slapen, als verder iedereen op één oor ligt?

Bron: kro-ncrv.nl

Dit bericht is 2422 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail