Flinke stijging van kinderen die de Kindertelefoon bellen met emotionele problemen

Facebooktwitterlinkedinmail

23 maart 2023 – Het aantal kinderen dat de Kindertelefoon belt lag vorig jaar ruim 40 procent hoger dan in de jaren vóór de coronacrisis. Kinderen bellen vaker over emotionele problemen. Het afgelopen jaar hield de Kindertelefoon rond de 67 gesprekken op een dag over emotionele problemen. In 2019 waren dat er 47 op een dag over dit thema.

In totaal wordt de Kindertelefoon wel duizend keer per dag gebeld. Die gaan verder ook over financiële zorgen, een ingewikkelde thuissituatie en seksualiteit. “Maar het kan ook dat de kinderen stress ervaren of al jarenlang met een depressie en suïcidale gedachtes kampen”, zegt vrijwilliger Luka Wolf tegen het Nederlands Dagblad . “Vaak willen ze gewoon even hun verhaal kwijt.”

De Alles Oké?-lijn van de Kindertelefoon heeft het ook druk. Hier kunnen jongeren tot 25 jaar hun verhaal kwijt. Ook zij bellen vooral over emotionele problemen, zegt directeur Roline de Wilde. Maatschappelijke onderwerpen zoals klimaatverandering, inflatie en de oorlog in Oekraïne spelen ook een rol in de emotionele problemen, met name bij deze groep.

Corona
Sinds de corona-crisis wordt de Kindertelefoon vaker gebeld dan daarvoor. Toen de scholen dicht waren, werd er onder andere vaker gebeld over spanningen thuis.

Kinderen kunnen gratis en anoniem naar de Kindertelefoon bellen als ze graag met iemand willen praten. Vrijwilligers zijn tussen 11.00 en 21.00 uur bereikbaar via 0800-0432.

Bron: nu.nl / NRC.nl / kidsweek.nl 

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

Dit bericht is 1410 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail