Kabinet moet komende jaren miljarden extra investeren in jeugdzorg

Facebooktwitterlinkedinmail

29 mei 2021 – Er moeten de komende jaren miljarden meer naar de jeugdzorg. Dat is de uitkomst van een arbitragezaak, die de Vereniging van Gemeenten heeft aangespannen tegen het kabinet. Het geld dat gemeenten nu krijgen, is niet genoeg.Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws en is ook bevestigd door de NOS

De jeugdzorg kampt met hoge werkdruk, administratieve rompslomp en knellende regels, concludeerde de Sociaal-Economische Raad (SER) onlangs. Ook kampen werkgevers met geldproblemen en personeelstekorten. Het adviesorgaan stelde ook vast dat het gemeenten niet lukt om greep te krijgen op de stijgende uitgaven voor de jeugdzorg.

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Met het overhevelen van de taken werd ook flink bezuinigd. Het bleek al snel te veel: gemeenten vinden al jaren dat het kabinet hen te weinig geld geeft om goede jeugdzorg te kunnen regelen.

Langdurige onderhandelingen tussen het rijk en de gemeenten liepen dit jaar op niks uit. Vervolgens is besloten een arbitrageprocedure te beginnen. Dan beslist niet een rechter, maar oordelen deskundigen over een conflict.

 1,9 miljard in 2022
De arbitragecommissie onder leiding van voormalig topambtenaar Richard van Zwol vindt dat het budget volgend jaar met 1,9 miljard euro omhoog moet. In 2023 en 2024 moet er 1,6 miljard euro extra bij. Dat bedrag loopt jaarlijks langzaam af tot 800 miljoen in 2028. Een betrokken burgemeester noemt de uitspraak ‘brisant’.

Deze week is de uitspraak aangeboden aan de verantwoordelijke staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis en VNG-voorzitter Jan van Zanen. Het kabinet bespreekt verder wat het moet doen met de uitspraak.

Bron: rtlnieuws.nl / nos.nl 

Dit bericht is 4365 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail