Ervaar de keerzijde van het studentenleven bij expositie Overcharged

Facebooktwitterlinkedinmail

1 februari 2023 – Overcharged is een beleving, gericht op prestatiedruk en bedacht en gerealiseerd door Fontys ACE studenten. Door middel van verschillende kunstvormen laten zij onze bezoekers actief deelnemen aan de expositie en ervaren wat prestatiedruk voor studenten betekent. Van 10 tot 12 februari zijn hun werken te zien, horen en voelen bij De Nachtzuster in Tilburg.

Studeren hoort een feestje te zijn. Helaas is dat niet altijd zo en zit er ook een keerzijde aan het studentenleven. Uit een analyse van studentenorganisatie ISO blijkt dat het merendeel van de studenten vaak prestatiedruk ervaart. Hiervan kampt ruim de helft van de studenten zelfs met burn-out klachten. 

Voor organisatie en makers van deze expositie is dit herkenbaar. We volgen een opleiding van 40 uur in de week, hebben een bijbaantje, bouwen een studieschuld op, moeten fit blijven en op de hoogte zijn van wat er speelt in de wereld. En dat terwijl we net pas aan het uitvinden zijn wie we zelf zijn. We willen mee feesten en alles uit onze studententijd halen. Iedereen vertelt je namelijk dat dit de tijd van je leven zou moeten zijn.

‘Hoe kan je ooit trots zijn op jezelf, als je de lat altijd veel te hoog legt?’, aldus een van onze organisatoren. ‘Van alle kanten wordt er iets van je verwacht. Docenten, werkgevers, familie, vrienden en de maatschappij die een onrealistisch beeld heeft geschetst van wat een student allemaal moet. Als je te weinig onderneemt, ben je een sukkel. Als je te veel onderneemt, ga je er zelf aan onderdoor. Het is nooit goed en in mijn hoofd is het dat dus ook niet. Het is tijd dat de maatschappij ziet wat er speelt in de wereld van een student. In mijn wereld.’

Overcharged belichaamt de effecten van prestatiedruk. Verschillende kunstwerken, zoals film, beeldende kunst, fotografie en tekst, worden ingezet om bezoekers het gevoel van druk te laten ervaren en erkenning te vragen voor studenten die deze enorme druk voelen. Laat je meenemen in de andere kant van het studentenleven. De mooiste tijd van ons leven, die ook wel eens lelijk kan zijn. Overcharged vindt plaats in De Nachtzuster, waar wij ons idee de vrije loop mochten laten en waar ruimte is voor creativiteit en nieuwe makers. We zien u graag op 10 februari van 20.00 tot 22.30 of op 11 of 12 februari van 12.00 tot 17.00 bij De Nachtzuster, Carré 50 5017 JE Tilburg. De entree is gratis, u kunt gewoon binnen wandelen.

Bron: persbericht

Dit bericht is 867 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail