6 september 2024 – Een onderzoekers van de Radboud Universiteit die een Starting Grant van de European Research Council (ERC) ontvangt is Saskia Koch. Zij doet onderzoek naar sociale angst. De ander is Eliana Vassena, zij doet onderzoek naar doorzettingsvermogen. De onderzoekers krijgen een subsidie van maximaal 1,5 miljoen euro, waarmee ze een eigen onderzoeksgroep kunnen vormen en hun onderzoek kunnen uitbreiden.
SocialDynamics
Saskia Koch, Donders Centre for Cognition
Sociale angst (SA) heeft een grote invloed op het sociaal functioneren. Toch is er weinig bekend over hoe mensen met SA omgaan met de uitdagingen van alledaagse sociale situaties. Deze uitdagingen zijn onder meer: bepalen hoe je met anderen moet communiceren en hoe je de emoties die door deze interacties worden opgeroepen moet reguleren. Dit alles vaak onder tijdsdruk en snel veranderende omstandigheden. Binnen dit vakgebied was echter nog weinig aandacht voor het dynamische en sociaal-interactieve karakter van de uitdagingen waar mensen met SA voor staan.
Voor dit project maakt Koch gebruik van haar achtergrond in conceptuele innovatie: Sociale angst moet worden bestudeerd daar waar het er het meeste toe doet, tijdens dynamische sociale interacties en met aandacht voor het reguleren van emoties. Ze maakt ook gebruik van haar methodologische expertise: het beoordelen van de neurale dynamiek tijdens communicatie. Vanuit deze innovatieve achtergronden ontwikkelt ze nu een nieuw neurocognitief kader dat inzicht moet bieden in de uitdagingen waar mensen met SA voor staan als ze te maken krijgen met de communicatieve en emotionele vereisten van sociale interacties. Meer inzicht in de sociale uitdagingen waarmee mensen met SA in het dagelijks leven worden geconfronteerd, zal het vakgebied naar een hoger niveau tillen, een niveau waarbij verder wordt gekeken dan alleen naar traditionele benaderingen, die de dynamiek van alsmaar veranderende sociale situaties niet weten te vangen.
COPE
Eliana Vassena, Behavioural Science Institute
Is dit de moeite van mijn inspanningen waard? Moet ik volhouden en doorgaan, of opgeven en iets anders gaan doen? Met deze fundamentele vragen worden we voortdurend geconfronteerd. In onze moderne samenleving is blijven volharden in moeizame inspanningen, koste wat kost, vaak de sleutel tot succes. Een verminderd, dan wel buitensporig doorzettingsvermogen is een kenmerkende disfunctie bij veel neuropsychiatrische aandoeningen (angst, depressie, OCS, apathie, etc.). Er gaan hoge persoonlijke en maatschappelijke kosten mee gepaard. Ondanks de urgentie om dit proces beter te begrijpen, blijft onduidelijk hoe we precies de beslissing nemen om op te geven of door te zetten, en welke cognitieve, neurale en neurochemische systemen doorzettingsvermogen ondersteunen.
Met COPE introduceert Vassena een nieuwe neurocomputationele theorie op het gebied van doorzettingsvermogen, waarmee beslissingen rondom opgeven of volhouden (Cease or Persist – COPE) kunnen worden voorspeld. De theorie biedt ook inzicht in hoe dit soort besluitvorming voortvloeit uit de dynamische multivariate optimalisatie van kosten en baten op de korte en lange termijn. Ze stelt dat doorzettingsvermogen is gekoppeld aan hoeveel beloning of straf we verwachten, aan de effectiviteit van onze inspanningen, en aan hoe verrassend en veranderlijk de omgeving is. COPE integreert algoritmische, neurale en neurochemische verklaringsniveaus in een samenhangend model voor doorzettingsvermogen dat de basis legt voor zowel fenotypering van afwijkende besluitvorming bij personen met psychiatrische stoornissen, als voor gepersonaliseerde behandelingsselectie.
ERC Starting Grants
De ERC Starting Grants worden jaarlijks toegekend aan getalenteerde jonge wetenschappers die minimaal twee en maximaal zeven jaar geleden zijn gepromoveerd. De Nijmeegse wetenschappers doen onderzoek naar politieke misleiding, sociale angst, neuropsychiatrische aandoeningen en moleculaire botsingen.
Bron: ru.nl
Dit bericht is 837 keer gelezen.