Einde aan eigen bijdrage lithiummerken Priadel en Camcolit

Facebooktwitterlinkedinmail

3 februari 2020 – Plusminus, de vereniging van en voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten, is zeer verheugd dat de eigen bijdrage voor de lithium merken Priadel en Camcolit met ingang van 1 januari 2020 van de baan is.

Lithium is een uniek medicijn dat sinds tientallen jaren wordt gebruikt door veel mensen met een bipolaire of depressieve stemmingsstoornis. Het helpt de stemming stabiel te houden en een depressie of (hypo)manie te behandelen en te voorkomen. 

Juli vorig jaar is de prijs van het medicijn Priadel door fabrikant Essential Pharma bijna verdrievoudigd. Als gevolg van deze prijsstijging moesten patiënten hierdoor vanaf 1 juli een eigen bijdrage betalen van € 11,02 (exclusief BTW) voor 100 stuks van 400 mg. Dit leverde een eigen bijdrage van gemiddeld €80 tot €120 op per jaar. Camcolit, het alternatief voor Priadel, dat sinds begin 2017 in handen van Essential Pharma is, heeft daarvan al eerder de prijs flink verhoogd. Doordat het bedrijf beide middelen bezit, heeft het een monopolie positie voor de voorkeurspreparaten van lithium.

Samen met andere partijen zoals Depressievereniging, Mind en de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie heeft Plusminus zich sterk gemaakt om de eigen bijdrage van tafel te krijgen. Wat tot succes heeft geleid.  

De spécialités Priadel en Camcolit zijn vanwege gereguleerde afgifte, smaak, en veilige eenheidsdosering voorkeurspreparaten volgens de officiële Nederlandse behandelrichtlijnen. Ook voor de World Health Organisation is Lithium wereldwijd een van de essentiële geneesmiddelen. Voor het merendeel van de patiënten helpt lithium om de stemming stabiel te houden en een depressie of (hypo)manie te behandelen en te voorkomen. 

Bron: persbericht

Dit bericht is 4332 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail