Eerste patiëntinformatie stroomt van ggz-instelling naar PGO

Facebooktwitterlinkedinmail

23 februari 2021 – GGZ Friesland is de eerste Nederlandse ggz-instelling die gegevens kan ontsluiten in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Vrijdag 19 februari logde er voor het eerst een patiënt in bij een PGO om medische gegevens op te halen bij een ggz-instelling. Een belangrijke stap in de online uitwisseling van medische gegevens tussen behandelaren en patiënten.

Veronique Esman, directeur van de Nederlandse ggz: “Deze beschikbaarheid van eigen gegevens voor patiënten is weer een stap verder in het realiseren van onze visie. Het is ook mooi dat instellingen hierin slagen in goede samenwerking met de industrie en met elkaar.”

Het heugelijke moment werd online bijgewoond door de directeur-generaal Curatieve Zorg Ronnie van Diemen. Zij bezocht via Zoom twee instellingen die deelnemen aan de VIPP GGZ regeling. Van Diemen: “Dit is een enorme mijlpaal voor de ggz en haar patiënten. Deze ontwikkeling past ook mooi bij de visie van VWS om patiënten meer regie te geven.”

GGZ Friesland maakt gebruik van ICT-leverancier Code24. De eerste gegevens werden in een demo-omgeving opgehaald met de PGO Drimpy. Nu de eerste gegevens succesvol zijn opgehaald, kan GGZ Friesland verder met de gecontroleerde livegang. Uiteindelijk zullen alle patiënten van de instelling hun gegevens in een PGO op kunnen vragen.

MedMij-label
Om te zorgen dat de gegevens veilig van instelling naar patiënt gaan, moeten de betrokken ICT- leverancier van de instelling een MedMij-label hebben. Dat garandeert dat de gegevensuitwisseling aan alle (privacy)standaarden voldoet. Er wordt gebruik gemaakt van DigiD via de Toegangverleningservice (TVS). Daarna kan de ggz-instelling starten met het delen van gegevens met hun patiënten via PGO’s die ook het MedMij-label behaald hebben.

Eind 2021 kunnen de patiënten van 87 ggz-instellingen – die deelnemen aan VIPP GGZ – gegevens ophalen met hun PGO. Er zijn in Nederland nu 32 aanbieders van PGO’s die in bezit zijn van het MedMij-label. Zestien van deze PGO’s kunnen gegevens van ggz-instellingen tonen aan de patiënt.

Meer regie voor de patiënt
VIPP GGZ is een subsidieregeling van het ministerie van VWS die bijdraagt aan het vergroten van de eigen regie van de patiënt over haar of zijn zorgproces, het vergroten van de medicatieveiligheid en het vergroten van de inzet van e-health oor en tijdens de behandeling. Het VIPP GGZ programmateam ondersteunt instellingen die deelnemen aan de regeling bij het behalen van de subsidieresultaten.

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 1308 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail