Een digitaal vangnet van jonge Buddy’s sterkt kinderen bij verwerking scheiding

Facebooktwitterlinkedinmail

27 maart 2021 – Kinderen en jongeren met gescheiden ouders, kunnen beter met de scheiding omgaan als ze online erover praten met een jonge ervaringsdeskundige Buddy (18-26 jaar). Hun schuldgevoel neemt af, ze piekeren minder en houden hun gevoelens minder verborgen. Ook de Buddy’s voelen zich betekenisvol door de gesprekken en vergeven hun ouders meer. Dit blijkt uit een effectstudie van de Universiteit Utrecht naar het Online-Buddy Programma van Villa Pinedo. 

Negatieve ervaringen omzetten in kracht
In 2016 startte stichting Villa Pinedo met het Online-Buddy Programma vanuit de visie dat negatieve ervaringen en klachten om te zetten zijn in kracht. Door kinderen en jongeren (10-24 jaar), waarvan de ouders in een scheiding verwikkeld zijn, een luisterend oor te bieden. Veel van hen ervaren de scheiding als een emotionele achtbaan. Ze kampen met boosheid, verdriet en schuldgevoelens. Soms voelen ze zich gedwongen partij te kiezen tussen ouders.
Professionele monitoring

In het Buddy Programma worden deze kinderen en jongeren gekoppeld aan Online Buddy’s, jonge vrijwilligers die ooit eenzelfde soort ervaring hebben meegemaakt. Een professioneel team van psychologen en pedagogen in opleiding monitoren de chatgesprekken en geven coaching aan de Buddy’s. De regie ligt bij de jonge hulpvragers. Die bepalen zelf hoe vaak ze contact zoeken. Toestemming van hun ouders is niet nodig voor deelname aan het programma. Wel voor deelname aan het universitair onderzoek.

Onvoldoende voor levensgeluk bij aanvang
Om te weten wat de invloed is van het Buddy Programma op het welzijn van kinderen met gescheiden ouders en de impact op de Buddy’s zelf, heeft het onderzoeksthema Dynamics of Youth van de Universiteit Utrecht vragenlijsten uitgezet onder 600 jonge Buddy’s en 250 kinderen en jongeren uit gescheiden gezinnen.

Bij aanvang van het programma geeft 40% van de jonge hulpvragers een onvoldoende voor hun leven. Dat is zorgwekkend als je het vergelijkt met de 7,3 die Nederlandse jongeren gemiddeld als cijfer geven voor het leven.

Jeugdonderzoeker Reine van der Wal

Groot houden
Van de aanmelders heeft 42% geen contact met één van de ouders, meestal de vader. Rond de 68% van de ondervraagde kinderen geeft aan zich groot te houden. En 34% probeert hun ouders te ontzien. Ook vraagt 40% zich soms af of ze de scheiding hadden kunnen voorkomen.

Afname piekergedrag en schuldgevoel

Na afloop van het Buddy Programma geeft ruim 37% van de deelnemers aan beter om te gaan met de scheiding. En 25% voelt zich zekerder door de online chats en kan beter uiting geven aan eigen gevoelens. Ook was er een duidelijke afname van piekergedrag en schuldgevoel meetbaar. Ruim 68% wil het contact met hun Buddy graag voortzetten. Met de Buddy’s ging het bij aanvang al goed. “Voor hen is de scheiding langer geleden en in het dagelijks leven ervaren ze er geen hinder meer van. Toch gaf deelname ook een boost aan hun welzijn. Ze voelen zich erkend, gewaardeerd en kunnen hun ouders meer vergeven” zegt Van der Wal.

“De data uit het onderzoek laten haarscherp zien dat ons Buddy Programma effect heeft”, aldus Marsha Pinedo.

Villa Pinedo vindt wetenschappelijke toetsing van het Buddy Programma belangrijk. Volgens directeur en oprichter Marsha Pinedo is mede door de lockdown het aantal aanmeldingen van zowel Buddy’s als jonge hulpvragers flink gestegen.

Onderzoek Universiteit Utrecht naar gescheiden gezinnen:

Binnen het UU onderzoeksthema Dynamics of Youth bestudeert de hub ‘Waar hoor ik thuis’ externe linkhet thuisgevoel van jongeren en kinderen in gescheiden gezinnen. Binnen dit onderzoek werkt de hub ook nauw samen met maatschappelijke partners, waaronder stichting Villa Pinedo.

Villa Pinedo:

Stichting Villa Pinedo bestaat 10 jaar en is de grootste jongeren vrijwilligersorganisatie voor kinderen met gescheiden ouders in Nederland. Dagelijks zetten 450 jongeren met gescheiden ouders tussen 18 en 26 jaar zich vrijwillig in om ruim 700 kinderen (10-23 jaar) met gescheiden ouders te steunen.

Bron: uu.nl

Echtscheiding is een life-event dat in het leven van kinderen vele risico’s teweeg kan brengen.

Meer weten over hoe je kunt omgaan met conflictscheidingen? Bezoek dit online congres wat start op 10 juni 2021 en is te volgen t/m 9 juli 2021.

Schrijf je nu in >>>!

Dit bericht is 565 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail