Een angststoornis kan je niet oplossen door te zeggen: ‘Je hoeft niet bang te zijn’

Facebooktwitterlinkedinmail

6 december 2021  – De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn nog altijd lang  en meer dan de helft van de studenten heeft psychische klachten zo bleek uit recent onderzoek. De nieuwe coronamaatregelen en de aanhoudende onzekerheid werken een verdere stijging  van psychische problemen, zoals angststoornissen in de hand. 

Veel mensen zijn weleens bang. Maar dan is er nog geen sprake van een angststoornis, zegt Merel Kindt, hoogleraar Experimentele Klinische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam tegen NU.nl  ”  Als die angst ook daadwerkelijk je dagelijks leven belemmert zou je een angststoornis kunnen hebben ontwikkeld.”

Merel Kindt zegt dat zeker de afgelopen periode meer mensen angstig zijn.  Een (on)bekend en onzichtbaar corona-virus, de onvoorspelbaarheid en oncontroleerbaarheid spelen een angststoornis in de hand.

Bij een angststoornis is er sprake irrationele angst. Dan is het niet helpend, volgens hoogleraar Kindt, door te zeggen dat iemand niet bang hoeft te zijn. Kindt: “Ik behandelde ooit een politieagent met een angst voor spinnen, terwijl hij zich geregeld in reëel bedreigende situaties bevond en daar geen moeite mee had. Dat was voor zijn omgeving echt onbegrijpelijk.”

Lees het uitgebreide artikel op NU.nl 

Dit bericht is 2763 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail