Druk kind hoeft niet gelijk aan medicatie

Facebooktwitterlinkedinmail

4 april 2017 – Met drukke kinderen hoef je niet altijd naar de dokter. Als deze kinderen thuis en op school meer ruimte krijgen voor gedrag dat bij hun leeftijd kan horen, krijgen waarschijnlijk veel minder kinderen ten onrechte medicatie voorgeschreven. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

Volgens de RVS wordt er ook te vaak alleen met een medische bril gekeken naar bijvoorbeeld gebreken die horen bij het ouder worden of een kinderwens die maar niet uitkomt.

De oorzaak ervan kan dieper liggen, bijvoorbeeld in hoge maatschappelijke verwachtingen, aldus de RVS. Die vindt dat er meer moet worden geïnvesteerd in realistische verwachtingen: een zorgeloze jeugd, snelle carrière, blijmoedig ouderschap en gezond oud worden is niet voor iedereen weggelegd.

“We moeten het meer hebben over de rol van leraren, werkgevers en maatschappelijk werkers. Zij zijn bij uitstek de mensen die kunnen voorkomen dat mensen te snel of onnodig in het medische circuit terechtkomen”, stelt de raad in het advies Recept voor maatschappelijk probleem dat dinsdag wordt overhandigd aan demissionair minister Jet Bussemaker (Onderwijs).

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3777 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail