Documentarie ‘Shocktherapie bij schizofrenie’ te zien op Videoland

Facebooktwitterlinkedinmail

7 april 2022 – Elektroconvulsietherapie (ECT) staat ook bekend als shocktherapie. Het is tegenwoordig een humane, veilige en vaak zeer effectieve behandeling bij schizofrenie (en chronische depressie). Jessica Villerius maakte er een boeiende documentaire over, die vanaf nu te zien is op Videoland.

De kliniek Inforsa in Amsterdam is de enige tbs-kliniek in Nederland waar patiënten ECT kunnen ondergaan.  Het wordt ingezet bij patiënten met schizofrenie, zoals Nicky en Abbes die Jessica Villerius volgt in de Videoland-documentaire Shocktherapie bij schizofrenie.

Bekend met het fenomeen

Eerder maakte Villerius een documentaire over shocktherapie bij jonge vrouwen met ernstige depressie (ook te zien op Videoland), dus ze was al bekend met het fenomeen. “Een paar jaar geleden heb ik de opleiding forensische psychiatrie gedaan en toen hoorde ik over deze inpandige ECT-behandeling bij Inforsa. Dat fascineerde me. Ik heb contact gezocht met de leidinggevende en na heel veel gesprekken – het is natuurlijk superkwetsbare, privacygevoelige materie – mochten we komen filmen. Het voortraject was bijna net zo lang als de opnames, maar dat is wel vaker zo bij mijn films.”

Shocktherapie bij schizofrenie is nu te zien op Videoland. Klik hiervoor meer informatie. 

Bron en uitgebreid artikel : rtlnieuws.nl 

Dit bericht is 3867 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail