Gratis webinar over Samen beslissen in de ggz op 19 april

Facebooktwitterlinkedinmail

7 april 2022 – Samen beslissen is een belangrijk onderdeel van goede zorg zoals ook beschreven in alle kwaliteitsstandaarden voor de ggz. Om Samen beslissen te ondersteunen organiseert Akwa GGZ een gratis interactief webinar op 19 april van 20.00-21.30 uur. 

Hoe werkt Samen beslissen in de praktijk? Welke keuzes zijn er te maken, wat helpt hierbij en wat maakt het soms lastig? Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar? In het webinar spreken een ervaringsdeskundige, psycholoog en psychiater over hun ervaring met Samen beslissen. Patrick Nederkoorn, presentator en theatermaker, leidt het gesprek.

Vanuit perspectief ervaringsdeskundige, naaste en professional

Samen beslissen betekent onder andere dat patiënt, zorgprofessional en naaste samen kijken welke behandeling en ondersteuning past in de specifieke situatie. Ieders inbreng is gelijkwaardig, omdat iedereen expert is op het eigen terrein: de patiënt kent zichzelf het beste; naasten kennen de patiënt in goede en slechte tijden en de zorgprofessional is expert op zijn of haar vakgebied. Door samen te verkennen wat écht past, halen patiënt en professional meer uit de samenwerking. Het draagt bij aan het vergroten van de kwaliteit van behandeling en de autonomie van de patiënt.

Samen beslissen: op elk moment van de behandeling

Samen beslissen kan op alle momenten tijdens een behandeling: vooraf wordt expliciet besproken dat er keuzes zijn; de zorgbehoefte en het behandeldoel worden samen bepaald; samen worden opties afgewogen en een keuze gemaakt voor passende behandeling; tijdens de gehele behandeling wordt er samen geëvalueerd en waar nodig wordt de behandeling bijgesteld. En er wordt gezamenlijk besloten wanneer en hoe de behandeling wordt afgerond.

Ervaringsdeskundige en naaste als expert

Nanette Waterhout is ervaringsdeskundige én naaste van haar broer die psychoses heeft. Bijna 10 jaar geleden belandde Nanette in een zware depressie en maakte zij samen met haar psychiater een keuze voor behandeling. “Samen beslissen is voor mij vanuit een gelijkwaardige houding in gesprek gaan over wat er nodig is om stappen te zetten naar herstel, waarbij ik als cliënt of mens word aangesproken op wat ik in huis heb. Ik word als expert gehoord.”

Behandelmogelijkheden op een rij
Tessa Magnée is onderzoeker, psycholoog én POH-GGZ. In haar werk is Samen beslissen belangrijk. “Het op een rijtje hebben van alle behandelmogelijkheden helpt om samen met de patiënt te kunnen beslissen over de juiste behandeling.”

Je bespreekt en besluit samen
Michiel van den Oever is psychiater bij GGZ Drenthe. Hij onderschrijft het belang van herstelondersteunend taalgebruik bij Samen beslissen. “Je praat niet óver mensen, maar bespreekt en besluit samen met hen, de mens waar het over gaat.”

Aanmelden

Vrijblijvend en gratis aanmelden voor het webinar op 19 april van 20.00 – 21.30 uur: https://akwaggz.nl/webinar-samen-beslissen/ 

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 1390 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail