De meerwaarde van lotgenotencontact wetenschappelijk bewezen 

Facebooktwitterlinkedinmail

23 januari 2020  – Hoe zinvol is lotgenotencontact? Presentatie van wetenschappelijk onderzoek naar de fysieke en psychische effecten.

Lotgenotencontact is een belangrijke dienst van patiënten- en cliëntenorganisaties aan hun leden. Lotgenoten kunnen bij elkaar terecht voor een luisterend oor, het uitwisselen van ervaringen en praktische tips. Geen enkele zorgverlener kan deze steun bieden, tenzij hij/zij zelf de ziekte of aandoening heeft.

Niet voor niets biedt PGOsupport patiëntenorganisaties cursussen lotgenotencontact aan. Trainer Anneke Helder, ook docent aan de Hanzehogeschool, geeft deze cursussen al meer dan 10 jaar. Omdat mensen vinden dat lotgenotencontact zinvol is. Maar, helpt het hen werkelijk? Is er enig wetenschappelijk bewijs?

Internationale literatuurstudie
Studenten van de Hanzehogeschool Groningen (Academie voor Verpleegkunde) zochten antwoord op deze vraag. De resultaten van hun literatuurstudie naar binnen- en buitenlands onderzoek presenteren zij op deze themamiddag.

Niet alleen enquêteonderzoek, maar ook trials (effect met en zonder lotgenotencontact vergeleken). Met verrassende uitkomsten, zoals positieve effecten op zowel de fysieke als psychische gesteldheid van mensen die wel lotgenotencontact hebben.

Er is dus ook wetenschappelijk bewijs dat lotgenotencontact ertoe doet en niet alleen herkenning en erkenning oplevert. Het kan bijvoorbeeld ook leiden tot therapietrouw en effectievere behandeling.

Cursusdetails
Voor wie?
Medewerkers/vrijwilligers van patiëntenorganisaties, en zorgverleners
Kosten
€ 25,- statiegeld

donderdag 13 februari  2020 16:00 – 18:30 uur
Locatie Utrecht, PGOsupport
Trainer(s)Anneke Helder

Bron: pgosupport.nl

 

Dit bericht is 5237 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail