ALK – Aanhoudende lichamelijke klachten: Focus op de gevolgen

Facebooktwitterlinkedinmail

6 oktober 2021 – “U moet er maar mee leren leven”, dat is wat veel mensen met aanhoudende lichamelijke klachten te horen krijgen. Wat doe je als er geen somatische verklaring is? Bij iedere persoon speelt een andere combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren. Deze factoren hebben onderling ook vaak weer een wisselwerking. Dat kan het bijzonder complex maken. Vraag is waar de behandeling zich op richt bij mensen waarvoor geen oorzaak is te vinden voor hun aanhoudende lichamelijke klachten. 

Psychiater en CCE consulent Lineke Tak werkt bij een specialistisch centrum voor mensen met aanhoudende lichamelijke klachten. Haar oproep op CCE Podium is: “Focus op de gevolgen van aanhoudende lichamelijke klachten in plaats van op de oorzaken”. Bekijk hieronder haar presentatie. Of zie eerst de trailer.

Bekijk video

Van SOLK naar ALK

Tegenwoordig wordt steeds vaker gesproken over Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) in plaats van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Bij aanhoudende lichamelijke klachten zijn zowel biomedische als psychosociale factoren relevant.

Bron: cce.nl 

Dit bericht is 6269 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail