De Facto Trauma – Een vierdelige reeks podcasts over traumatische ervaringen

Facebooktwitterlinkedinmail

13 maart 2021 – Hoewel we in de afgelopen decennia heel veel hebben geleerd over de impact van trauma, is het gebrek aan kennis en de implementatie van deze kennis tegelijkertijd nog zo groot. Want anno 2021 is de GGZ bijvoorbeeld nog altijd sterk DSM-gestuurd en kun je er allerlei exotische stoornissen vergaren terwijl klachten niet zelden vooral de gevolgen van trauma representeren. Een gegeven dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien, of simpelweg genegeerd. 

Er is dus nog een hoop werk te doen, om ogen te openen, kennis te vergroten, als ook om begrip en inzicht te creëren. Bij hulpverleners, patiënten en naasten, maar zeker ook in de samenleving in haar geheel. Daarnaast zijn er nog maar weinig podcasts over dit thema. Vanuit dat perspectief is het idee ontstaan voor de vierdelige podcast-reeks: De Facto Trauma (Latijn voor: in feite trauma).

In deze reeks wordt het onderwerp trauma onder leiding van Jerry Allon vanuit verschillende perspectieven belicht. Vaste gast in elke aflevering is Mathilde, die luisteraars op basis van haar eigen ervaring steeds op indringende wijze meeneemt in hoe groot maar vooral ook heel klein trauma kan zijn. 

Samen gaan Mathilde en Jerry ook in gesprek met een expert op het gebied van trauma-behandeling. In de eerste en tweede aflevering is klinisch psycholoog Janneke Ferwerda te gast, in aflevering drie schuift ervaringsdeskundige en promovendus Anne Marsman aan. In de vierde en laatste aflevering is David van den Berg te gast.

Deze podcast is tot stand gekomen met de onmisbare steun van de stichting Socialrun. De komende vier weken verschijnt op donderdag een nieuwe aflevering. De eerste aflevering van De Facto Trauma staat inmiddels online en is onder andere te beluisteren via Spotify: 

https://open.spotify.com/show/1GfDkggttXRrlhO0qiBbO0?si=O7T1caHYSXmuPUjjfATMQA

Bron: persbericht

Dit bericht is 8229 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail