Corona: ernstige klusletsels, agressie en psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

30 september 2020 – De coronacrisis heeft geleid tot méér ernstige klusletsels, méér agressie tegen ziekenhuispersoneel en tot méér psychische klachten. Bovendien is het aantal Nederlanders dat vertrouwen heeft in de overheidsaanpak van de crisis fors gedaald, van ruim zeventig naar vijftig procent, zo meldt lichtopzorg.nl

Het aantal patiënten dat zich met een klusletsel op de eerste hulp heeft gemeld, vertoonde tijdens de lockdown een flinke piek. Landelijk meldden zich 152 patiënten op de spoedeisende hulp met ernstige tot zeer ernstige klusletsels. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Normaalgesproken treedt een dergelijk piek aan klusletsels alleen op rondom Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Mick Kreulen plastisch chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis en Johan Vehof, plastisch chirurg in het Rijnstate Ziekenhuis, beiden bestuurslid van de NVvH: “Ondanks de waarschuwing voor de risico’s van ‘klussen tijdens corona’ die we in maart deelden, zagen we dit jaar eerder en aanzienlijk meer klusletsels. De vele ‘doe-het-zelvers’ tijdens de lockdown en het mooie weer lijken een belangrijke oorzaak.” Een analyse van klusletsels in de maanden maart, april en mei van dit jaar bevestigt dit beeld.

Agressie
Uit een enquête van beroepsvereniging NU’91 blijkt dat zorgmedewerkers in ziekenhuizen steeds vaker te maken krijgen met agressie van bezoekers die zich niet aan coronamaatregelen houden. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de zorgmedewerkers te maken krijgt met fysiek geweld. In sommige zorginstellingen is de beveiliging van zorgmedewerkers inmiddels opgeschaald. NU’91 pleit voor een stevige aanpak van misdragingen door politie en justitie.

Psychische klachten
Niet alleen zijn er meer klusletsels en is er meer agressie door de coronacrisis, maar meer dan de helft van de Nederlanders zegt door de crisis één of meer psychische klachten te hebben kregen. Mensen missen vooral het menselijk contact, spontaniteit en zekerheid in hun leven, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Vooral jongeren tot 35 jaar leiden mentaal onder de crisis. Maar liefst 74 procent van deze jongeren heeft klachten gehad. De meest voorkomende klachten zijn stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid.

Vertrouwen
Inmiddels blijkt uit onderzoek van het RIVM dat het vertrouwen in de overheidsaanpak van de coronacrisis fors is gedaald. In juli oordeelde nog driekwart van de Nederlanders positief over de aanpak, inmiddels is dit gedaald tot vijftig procent. De peiling is overigens uitgevoerd nog voordat minister Grapperhaus zich tijdens zijn bruiloft niet aan de regels hield, waardoor hij stevig onder vuur kwam te liggen.

Bron: lichtopzorg.nl

Dit bericht is 2186 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail