Congres Vroegsignalering, preventie en interventie

Facebooktwitterlinkedinmail

31 mei 2023 – Ieder kind kent zijn eigen ontwikkeling. Als er sprake is van een afwijkende ontwikkeling hoeft dat dus niet meteen een probleem te zijn. Maar het kan – helaas – wel. In dat geval is vroegsignalering van groot belang. Daarom organiseert 11congressen.nl op donderdag 15 juni 2023 het congres Vroegsignalering, preventie en interventie in het Van der Valk Hotel Utrecht. Voor wie dan niet kan: het congres is naderhand ook online te volgen!

Uit onderzoek blijkt dat het zo vroeg mogelijk onderkennen van ontwikkelingsachterstanden een positief effect heeft op het verloop van stoornissen. Door tijdig in te zien dat een kind een verhoogd risico heeft op bijvoorbeeld ADHD, ASS of TOS, kan met behulp van vroeginterventies erger worden voorkomen.

Om die reden komen er steeds meer methoden om afwijkende ontwikkelingen goed in te schatten en problemen, achterstanden of eventuele stoornissen vroegtijdig te signaleren. Omdat interventie juist op jonge leeftijd effectief blijkt, kan vervolgens met passende hulp optimaal worden aangesloten bij de ontwikkelingsbehoeften van het kind.

Tijdens het congres gaan deskundige sprekers in op vroegsignalering, preventie en vroeginterventie van ADHD, autisme, gedragsproblemen, TOS en problemen met prikkelverwerking. Door tijdig bij te sturen in gedrag, ontwikkeling en leren, kan schooluitval en ernstige psychische problematiek worden voorkomen.

Programma

  • Inleiding Vroegsignalering, preventie en interventie – prof.dr. Dorine Slaats
  • Vroegsignalering en preventie bij kinderen met ADHD – prof.dr. Nanda Lambregts-Rommelse
  • Vroegsignalering en interventie bij kinderen met autisme – dr. Claudine Dietz
  • Vroege interventie bij gedragsproblemen – dr. Patty Leijten
  • Prikkelverwerking, prematuriteit en de rol van ouderlijke stress – dr. Tinka Bröring-Starre
  • Vroegsignalering en interventie bij TOS – drs. Bernadette Sanders

Doelgroep

Kinder- en jeugdpsychologen, (ortho)pedagogen, klinisch psychologen, therapeuten, psychiaters, leerkrachten, intern begeleiders, remedial teachers, onderwijsbegeleidingsdiensten en iedereen die te maken heeft met jonge kinderen (0-6 jaar).

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor kinder- en jeugdpsychologen (NIP), orthopedagogen (NVO) en klinisch (neuro)psychologen (FGzPt). Jeugdprofessionals kunnen vanwege de accreditatie bij NVO/NIP hun deelname ook opvoeren bij de SKJ.

Deelname

FYSIEK: live deelnemen op locatie kan op donderdag 15 juni 2023 in het Van der Valk Hotel Utrecht.

ONLINE: deelnemers kunnen er ook voor kiezen om in plaats van live deel te nemen de presentaties op een later tijdstip te volgen. Vanaf 26 juni 2023 zijn de onlinepresentaties beschikbaar en zijn ze – acht weken lang – op een zelfgekozen moment en in eigen tempo te bekijken.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP: https://11congressen.nl/vroegsignalering/

Bron: persbericht

Dit bericht is 881 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail