Congres Kind en spel: trauma en systeemgericht werken vrijdag 10 juni in Zeist

Facebooktwitterlinkedinmail

25 maart 2022 – Op vrijdag 10 juni organiseert de RINO Groep het congres Kind en spel: trauma en systeemgericht werken. Het congres is een must als je affiniteit hebt met het toepassen van spel. 

Als het leven ingewikkeld wordt, laten kinderen dat in hun gedrag zien. Spel kan een goede ingang bieden in diagnostiek en behandeling wanneer kinderen ingrijpende of traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Spelenderwijs kun je een kind helpen om de verstoring in de emotionele of sociale ontwikkeling op te lossen. Experts nemen je deze dag mee in effectieve spelvormen bij (getraumatiseerde) kinderen en hoe je ouders betrekt bij speltherapie.

Tijdens het plenaire ochtendprogramma gaat Yael Meijer dieper in op het creëren van speelruimte binnen de ‘window of tolerance’ en het betrekken van ouders binnen de therapie. Theresa Foks-Appelman deelt de nieuwste inzichten over welke spelvorm je wanneer kunt inzetten en met welk beoogd resultaat. Pim van der Pol neemt ons mee in wat we geleerd hebben uit wetenschappelijk onderzoek naar spel, en wat momenteel bestudeerd wordt in Nederland.

INSCHRIJVEN

In de middag kies uit twee van de vier verdiepende sessies. 

Sprekers verdiepende sessies: 

Zachtjes Balen: spelenderwijs in verbinding blijven als het lastig is
In deze sessie door Martijn Hell maak je kennis met de ontroerende magie van het spel met schildpad handpop Toontje, die meehelpt om de ‘window of tolerance’ van ouders en kinderen te vergroten. Zij leert je onder andere hoe je de spanningsmeter kunt gebruiken en geeft concrete interventies om spelenderwijs het mentaliseren te bevorderen.

Lichaamsgericht werken in de spelkamer
In deze sessie schenkt Anneke Vinke aandacht aan lichamelijke reacties in de spelkamer, binnen de context van speltherapie. Wat zie je tijdens spel en hoe kan je het verhaal van het lichaam en het verhaal van het spel verbinden? Je leert hoe je kinderen met lichaamsgerichte interventies kunt helpen om emoties te reguleren, waarna je de speltherapie effectiever kunt hervatten.

De ouder-kindrelatie in therapie
We verdiepen ons in ouder-kind speltherapie. De hechtingstheorie en de theorie over intersubjectiviteit vormen daarbij de basis. Else Goossensen laat je oefenen met het betrekken van ouders via therapeutische interventies in ouder-kind speltherapie. Ze deelt meer over goed-genoeg ouderschap en intersubjectiviteit aan de hand van speelsheid, acceptatie, nieuwsgierigheid en empathie. Theorie en oefeningen wisselen elkaar af.

De kracht van spel bij ernstige traumatische ervaringen
Traumatische en ingrijpende gebeurtenissen kunnen ertoe leiden dat de ontwikkeling van een kind wordt bedreigd of vastloopt. Ankie de Gelder heeft veel ervaring met speltherapie bij vluchtelingenkinderen en zal in de casuïstiek ingaan op het werken met deze doelgroep. Je leert onder andere hoe je spel kunt inzetten wanneer er sprake is van zeer ingrijpende gebeurtenissen.

Vroegboekkorting en accreditatie
Enthousiast? Meld je dan snel aan en maak t/m 31 maart gebruik van de vroegboekkorting met de code VROEGC2204. Je betaalt dan € 265 in plaats van € 310. Accreditatie: NIP, NVO, Register Vaktherapie, SKJ.

Meer weten en aanmelden voor het congres Kind en spel: trauma en systeemgericht werken >>>

Bron: persbericht

Dit bericht is 1590 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail