Chathulp Het Luisterend Oog van Humanitas naar Sensoor

Facebooktwitterlinkedinmail

5 april 2017 –  Het Luisterend Oog gaat na ruim 10 jaar vanuit Humanitas over naar Sensoor. Vanaf april 2017 neemt Sensoor de chatdienst over voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor. Sensoor is dag en nacht bereikbaar voor een anoniem gesprek per telefoon, chat en e-mail.   

Het Luisterend Oog, met 75 vrijwilligers die jaarlijks ruim 7.000 gesprekken voeren, was tot nu toe onderdeel van Humanitas. Het chatproject wordt per 1 april toegevoegd aan de dienstverlening van Sensoor. Humanitas heeft tot dit besluit moeten komen omdat het niet gelukt is om de activiteit op lokaal niveau gefinancierd te krijgen. Humanitas is blij dat de continuïteit van de activiteit nu gegarandeerd is voor de mensen die dit nodig hebben.

Anonieme chathulp

Het Luisterend Oog past goed binnen Sensoor, omdat anonieme hulp op afstand de kern is van waar Sensoor zich al bijna 60 jaar voor inzet. Sensoor biedt zelf ook een chatdienst aan. De komende tijd wordt onderzocht hoe beide chatdiensten kunnen samengaan. Bij Sensoor worden jaarlijks 18.000 chatgesprekken gevoerd, eveneens door vrijwilligers.

Vooral jongeren willen chatten

De vraag naar chathulp groeit. In 2016 steeg het aantal chatgesprekken met 20%. Vooral jonge mensen willen via de chat hun hart luchten: 60% van de chatters is tussen de 16 en 30 jaar. Met name psychische problemen zoals depressie, zelfbeschadiging en angst worden veel besproken. De vrijwilligers luisteren, denken en leven mee en geven een steuntje in de rug.

Over Sensoor

Sensoor biedt sinds 1958 dag en nacht een luisterend oor. Behalve per chat biedt Sensoor ook een goed gesprek van mens tot mens per e-mail en 24/7 per telefoon. In 2016 voerden de 950 vrijwilligers ruim 250.000 gesprekken. De gespreksonderwerpen lopen uiteen van luchtige onderwerpen zoals alledaagse bezigheden tot zwaar beladen thema’s. Psychische problemen en eenzaamheid zijn veelvoorkomende thema’s. Vrijwilligers worden hiervoor gedegen getraind en begeleid door beroepskrachten.

 Over Humanitas

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Humanitas heeft meer dan 700 activiteiten, die verdeeld zijn over 6 thema’s: Eenzaamheid, Opvoeden, Opgroeien, Detentie, Thuisadministratie en Verlies. Jaarlijks geven 22.000 goed geschoolde vrijwilligers zo’n 60.000 mensen het zelfvertrouwen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 4307 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail