LUMC onderzoekt eetstoornis orthorexia

Facebooktwitterlinkedinmail

orthorexia-nervosa

8 november 2016 – Het Leids Universitair Medisch Centrum start onder begeleiding van bijzonder hoogleraar eetstoornissen Eric van Furth een onderzoek naar de eetstoornis orthorexia. Mensen met de eetstoornis hebben een obsessie voor ‘gezonde voeding’, zo meldt nu.nl.

Het AD schrijft maandag dat hulpverleners steeds meer tieners een focus hebben op ‘gezond voedsel’, waardoor ze slechts nog eten wat bij bepaalde voedingshypes hoort. Brood en zuivel worden gemeden en er wordt intensief gesport.

Het is zo veel meer dan gezond willen eten”, vertelt Sarah (23) over orthorexia: een obsessie voor gezond eten. Sarah voelde zich als tiener onzeker, zocht bevestiging bij anderen, wilde leuk gevonden worden. “Op een gegeven moment is dat gezond eten op m’n pad gekomen en dacht ik, ‘dan voel ik me vast heel sterk’. Maar daarbij kwam ook juist een angstgevoel, ik moest gezond eten.”

Orthorexia is nog geen erkende ziekte, maar krijgt steeds meer aandacht in de jeugdzorg zo schrijft de krant. Kennisorganisatie TNO ontwikkelt een richtlijn ondervoeding. “De focus ligt tot nu toe op overgewicht, maar het voorkomen van ondergewicht en ondervoeding door ongezonde eetgewoonten is net zo belangrijk”, aldus Caren Lanting van TNO.

Orthorexia is lastig te herkennen: de tieners – veelal meiden – vallen niet zo extreem af als bij anorexia. ,,Voor de buitenwereld lijkt er weinig aan de hand. Ze nemen bijvoorbeeld dagenlang alleen superfoods en groente, maar houden dat niet vol en eten dan ineens veel meer dan ze willen. Per saldo blijven ze op gewicht”, legt psycholoog Rozemarijn Vos van centrum voor eetstoornissen Accare uit.

Instagram is een belangrijke voedingsbodem voor onzekere jongeren. Het wemelt er van de tegenstrijdige eetadviezen en ‘fitte’ lijven. Jongeren spiegelen zich daaraan, zegt gedragswetenschapper Dian de Vries.

Ik twijfelde soms over een tomaat: ik dacht ‘misschien is die wel genetisch gemodificeerd en niet goed voor me’.

Volgens woordvoerders van jongerensite JouwGGD.nl en centrum voor eetstoornissen Accare komt orthorexia vaak voort uit onzekerheid. “We leven in een cultuur van selfies en er goed uitzien. Daar kunnen jongeren knap onzeker van worden”, constateert Petra van Tiggelen van JouwGGD.nl.

Bron: nu.nl/ nos.nl/ad.nl

Dit bericht is 4631 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail