Beter leven met een suïcidale naaste

Facebooktwitterlinkedinmail

20 juni 2024 – Ieder jaar doen ongeveer 50.000 mensen in Nederland een poging tot zelfdoding. Aanvankelijk richtte de hulpverlening zich alleen op mensen die zelf suïcidale gedachten hebben. De laatste tien jaar ligt de focus vooral op het voorkómen van zelfdoding. Familieleden en naasten zijn hierbij van onschatbare waarde. Maar de problematiek zet ook hen onder hoogspanning. Want hoe weet je eigenlijk dat je dierbare aan zelfdoding denkt? Hoe praat je erover? En hoe blijf je als naaste zelf op de been?
 
Compleet pakket video’s en beeldverhalen
MIND Ypsilon, de vereniging voor naasten van mensen met een (ernstige) psychische kwetsbaarheid, ontwikkelde daarom in 2020 een brochure vol informatie, tips en ervaringen voor familieleden en naasten. Nog altijd wordt die uitgave via de website van Ypsilon vrijwel dagelijks gedownload.

Maar daarmee zijn we er nog niet! Om de impact en het bereik van de brochure verder te vergroten, heeft Ypsilon de informatie nu ook ontsloten voor naasten die minder taalvaardig zijn, de Nederlandse taal niet goed beheersen of meer visueel ingesteld zijn. Voor hen was er tot dusver nauwelijks iets. Met de nieuwe serie animatievideo’s en beeldverhalen – beschikbaar in het Nederlands, Turks en Arabisch – wordt de inhoud ook voor deze groepen toegankelijk. Daarnaast kunnen de video’s worden ingezet om naasten te laten oefenen of om er op een thema-avond of gespreksbijeenkomst samen met anderen over door te praten. Met hopelijk minder zelfdoding tot gevolg.

De video’s en de beeldverhalen kun je bekijken via www.ypsilon.org/zelfdoding.

De video’s en beeldverhalen zijn gemaakt in samenwerking met 113, Suïcide Preventie Centrum, Aurora, de Ivonne van de Ven Stichting en Pharos. Het project is tot stand gekomen met steun van ZonMw en de stichting Vrienden van Ypsilon.​

Bron: persbericht

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Dit bericht is 789 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail