Belgische jongeren krijgen vanaf 1 februari gratis psychologische hulp

Facebooktwitterlinkedinmail

21 december 2023  – Gratis psychologische hulp voor Belgische jongeren ligt al een tijdje op tafel, maar de Belgische minister Vandenbroucke heeft een  voorstel  klaar liggen dat jongeren tot en met 23 jaar vanaf 1 februari 2024 volledig gratis psychologische hulp kunnen krijgen.” Concreet gaat het om maximaal twintig gratis gesprekken met een expert. Jongeren met een eetstoornis zouden vanaf diezelfde dag ook gratis naar een diëtist moeten kunnen gaan.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde zijn plannen in Het Warmste Huis in Brugge, het Belgische equivalent van het Glazenhuis van 3FM . Het thema van De Warmste Week – opgroeien zonder zorgen – ligt de minsiter nauw aan het hart. “Het is belangrijk dat kinderen en jongeren over hun problemen kunnen praten, én dat die problemen ook snel kunnen aangepakt worden, als het moet door iemand die daar beroepsmatig mee bezig is.”

Daarom wordt het aanbod voor psychologische hulp voor jongeren vanaf 1 februari volledig gratis, aldus Vandenbroucke. “Concreet zullen jongeren die hulp nodig hebben volledig gratis individueel of in groep kunnen spreken met een geconventioneerde ( door zorgverzekeraars gecontracteerde)  klinisch psycholoog of pedagoog.” Het gaat om maximaal twintig gratis gesprekken per jaar.

Bekijk hier de video

De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) en de Vlaamse Vereniging van Orthopedagogen (VVO) zijn blij met dit initiatief om de geestelijke gezondheidszorg voor de Belgische jongeren en kinderen toegankelijker te maken, maar zijn ook kritisch. Ze betreuren dat de nieuwe maatregel alleen bedoeld is voor kinderen en jongeren met lichte of matige klachten.

Bron: vrt.be

Dit bericht is 1789 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail